{ "title": "6 Sınıf Hücre", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/6-sinif-hucre.JPG", "date": "19.01.2024 06:36:50", "author": "Veda Akgün", "article": [ { "article": "
6 Sınıf Hücre, Hücre, bilindiği üzere en küçük doku parçasıdır. Her dokunun kendine özel hücresi vardır. Hücre; hücre zarı, çekirdek ve sitoplazmadan meydana gelmektedir. Hücre bir çeşit bakteridir. Bazı hücrelerde çekirdek bulunmamaktadır. Fakat hücrenin organellerin bulunmaktadır. Bunlar genel olarak mitokondri, koful ve kloroplast gibi örneklendirilebilir.

Hücreler gelişme durumlarına göre ayrılmaktadır ve 2'ye ayrılır.

Ökaryot Hücreler: bu hücrelerin içerisindeki çekirdeği ve organelleri zarla çevrilidir. Sitoplazmaya ve hücre zarına sahiptir. Örnek verecek olursak; mantarlar, bitkiler, protistler ve hayvanlar ökaryot hücrelerdir.

Prokaryot Hücreler: bu hücrelerin organelleri ve çekirdeği yoktur. Sadece ribozom (Zarsız olarak), sitoplazma ve hücre zarı vardır. Bunlara örnek; bakteriler, mavi-yeşil algler verilebilir.

Sitoplama

Çekirdek ve hücre zarı arasında bulunan saydam, yumurta akına benzer, renksiz bir sıvıdır.

Hücrenin yaşamsal faaliyetleri burada gerçekleşir. Bu sebeple sitoplazma canlıdır. Çoğunluğu sudan oluşan sitoplazma vitaminler, madensel tuz, hormonlar, organeller, inorganik ve organik maddelerden oluşmaktadır. Organik Maddeler; yağlar, protein ve karbonhidratlardır. İnorganik Maddeler; madensel tuzlar ve su bu gruptadır.

Organeller ve Diğerleri

Koful Hücre: Kese şeklindeki içerisinde su ve besin saklayan yapılardır. Zarları tek katlıdır. Yaşlı hücrelerde büyük ve az sayıda bulunur.

Mitokondri: Oksijenli solunumu yapan organeldir. Enerjiyi sağlar. Zarı çift katlıdır. Sinir hücreleri, kas hücreleri ve karaciğerde enerji kullanımı fazla olduğu için çok miktarda mitokondri barındırır.

Kloroplast: Yeşil rengi bitkiye veren organeldir. İçerisinde bulunan klorofil sayesinde fotosentez yapar. Bitki için gerekli besin ve oksijeni bu sayede üretir.

Sentrozom: Hayvan hücrelerinde bulunur. Bitki hücrelerinde yoktur. Görevi hücre bölünmesidir.

Hücre Zarı: Esnek, saydam ve seçici geçirgen özelliklerine sahip bir zardır. Tüm bitki ve hayvan hücrelerinde bulunur. Görevi; madde geçişini denetlemek, hücreyi dışarıdan gelen etkenlerden korumak ve hücreyi şekillendirmektir.

Hücre zarından geçebilen maddeler; yağda eriyen vitaminler, küçük ve nötr moleküllerdir.

Çekirdek: Yaşamsal faaliyetleri yönetir. Kalıtsal bilgileri taşır ve hücrenin bölünmesini sağlar. Çekirdek, hücreden çıkartılırsa hücre yaşayamaz. Genleri taşır. Mavi-yeşil alglerde yoktur.

Hücre Çeperi (Duvarı): Hücre zarının dışında bulunur. Ölü bir madde olan selülozdan oluşur. Cansızdır, esnek değildir ve tam geçirgen özelliktedir.
" } ] }