{ "title": "Adenin Timin Guanin Sitozin", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/adenin-timin-guanin-sitozin-2634.jpg", "date": "21.01.2024 14:03:24", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Adenin Timin Guanin Sitozin, Genetik özellikler, hücrelerdeki çekirdeğin içinde var olan kromozomlarda taşınır. DNA ve özel proteinlerin birleşmesinden kromozomlar meydana gelir. DNA, hücrenin yöneticisidir. Beslenme, solunum, üreme gibi faaliyetleri yönetir. DNA'nın yapısında kalıtsal özelliklerimizi etkileyen genler bulunur. Kalıtsal bilgiler bu genler ile taşınır. DNA'nın temel yapısı Nükleotitlerden oluşur. Bir Nükleotit yapısında, fosfat, şeker ve organik baz bulunur. Organik bazlar

Adenin (A), Timin (T), Sitozin (C) guanin (G) isimleriyle adlandırılmıştır. Nükleotitler DNA'da bir iplik oluşturacak şekilde bir araya gelirler. Bu dizilişte her zaman adenin karşısına timin, sitozinin karşısına guanin nükleotiti gelir. DNA'da guanin nükleotit ile sitozin nükleotit arasında üç adet hidrojen bağı bulunur. Adenen nükleotit ile timin nükleotit arasında ise iki adet hidrojen bağı vardır. Hidrojen bağları ile bağlanmış bu yapıya ikili sarmal adı verilmektedir. Dünya üzerindeki canlı türlerine baktığımızda her birinin farklı olduğunu görüyoruz. İnsanın, bir hayvanın ya da bir domatesin hücrelerindeki yönetici molekül o hücrenin DNA'sıdır.

DNA eşlemesi: Hücreler bölünmeden önce, DNA molekülü miktarı iki kat çoğalır. DNA'nın iki ipliği bir enzim yardımı ile birbirinden ayrılarak aralarındaki hidrojen bağları kopar. Sitoplazmada serbest halde bulunan nükleotitler, çekirdeğin içerisine girer DNA'nın açılan kısmındaki nükleotitlerle eşleşir. Bu eşleşmede adenen nükleotitin karşısına timin nükleotit gelir. Sitozin nükleotitin karşısına da guanin nükleotiti gelir. Sonuç ise eşlemeden önceki DNA moleküllerinin aynısından bir DNA molekülü daha oluşur. DNA hücre bölünmesi sırasında kendini eşleyerek, yapısında bulunan bilgileri yeni oluşacak hücrelere geçmesini sağlar. Canlılarda DNA molekülü adenin, timin, sitozin, guanin bazlarından olmasına rağmen, nükleotitlerin sayısı ve farklı dizilişlerinden dolayı her canlıda farklılık olmaktadır. Kromozomlar DNA'ları DNA'lar da genetik özellikleri gösteren genler taşır. Genlerde nükleotidlerden meydana gelir.

Mutasyon, DNA dizilişindeki değişiklikler farklı genetik yapıların ortaya çıkmasına sebep olur. Hücre bölünmesi sırasında kromozomların sayısında fazlalaşma veya azalma şeklinde değişiklik olabilir. DNA diziliminde ve kromozomlardaki sayısındaki bu değişiklikten kaynaklanan olaya mutasyon denir. Mutasyona, radyasyon, kimyasal maddeler, ilaçlar ve güneş ışığı sebep olabilmektedir.
" } ] }