{ "title": "Adenom Nedir", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/adenom-nedir-7135.jpg", "date": "20.01.2024 01:38:12", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "Adenom nedir; Hipofiz bezi vücutta bulunan hormonların merkezi kontrolünü ele alan ana salgı bezi olarak görev yapmaktadır. Hipofiz adenomları bezin içinde yer alan muhtelif hücrelerden olur ve tipik olarak yavaş gelişirler. Hipofiz adenomları nispeten daima olup erişkinlerde 1/1000 oranında meydana gelmektedir.

Hipofizden dolayı meydana gelen kistlerin büyük kısmı iyi huylu olup adenom olarak adlandırılmaktadır. Bu adenomlar
Adenomlar büyüklüklerine göre 2 çeşittir. 1 cm'den daha küçük çapa sahip olanlara mikro adenom, büyük çapa sahip olanlara ise makro adenom denir. Hipofiz kistleri çoğunlukla hormon yapan veya yapmayan olarak değerlendirilmektedir. Hormon üreten kistler çok miktarda aktif hormon meydana getirirler. Hasta olan kişiler çoğunlukla hormon dengesizliği ile ilgili teşhisler doğar. Hormon salgılaması yapamayanlar büyüklüklerine bağlı olarak diğer dokulara yaptığı baskı ile ilgili teşhisler meydana getirir. Büyük kistler normal hipofiz bezini baskı altında tutarak hipofiz yetersizliğine sebep olur. Hormon salgılayan büyük kistlerde hormon bulgularına ilave olarak beyin basısına bağlı olarak teşhislere de rastlanır. Hormon salgılaması yapan hipofiz adenomları en fazla görülenler prolaktin salgılaması yapan adenom; prolaktinom denip kadınlarda adet görememe ve memelerden süt gelmemesine sebep olur. Büyüme hormonu salgılaması yapan adenom erişkinlerde akromegaliye çocuklarda ise gigantizme sebep olur. ACTH salgılayan adenom cushing hastalığını meydana getirir. Tiroidi uyaran hormon salgılaması yapan adenomlar hipertiroidiiiizme sebep olur.

Adenom tedavisini belirleyen faktörler şunlardır
Adenom tedavisi kaç çeşittir

Medikal tedavi; Hormon salgılaması yapan kistlerin bir endokrinolog ile tedavi edilmesi gerekir. Prolaktinomlar çoğunlukla sadece medikal tedavi gereklidir. Medikal tedavi akromegali ve cushing hastalığında önemli yerdedir. Cerrahi müdahale öncesi mevcutsa hipofiz yetmezliğinin tedavisi çok önemlidir. Yeterli olmayan kortizol ya da tiroit düzeyi hayatsal önemde olduğu için tedavi yapılması gereklidir.

Cerrahi tedavi; Adenomların çoğunda burundan endoskopik ve mikro teknikle iyi şekilde çıkarılır.

Radyoterapi; Stereotaktik radyoterapide kistlere yüksek doz radyasyon verilip normal hipofiz bezi dışında çevre beyin dokusu çok az bir radyasyon alır. Bundan dolayı radyoterapinin temel sakıncalarından birisi uzun zaman sonra hipofiz yetmezliği olur. Bu durum tedaviden yıllar sonra yapılır ve olmayan hormonların yerine konması lazımdır. Radyoterapi cerrahi olarak kür olmayan ve ilaç ile kontrol altına olmayan kistler için yedektedir.
" } ] }