{ "title": "Azospermi Kök Hücre", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/ezospermi-hucre.jpg", "date": "20.01.2024 05:28:13", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Azospermi kök hücre, azospermi olması halinde menide sperm bulunmaz. Günümüzde TESE denilen cerrahi yöntemle testislerde sperm olduğunda mikroenjeksiyon yapılarak çiftlerde gebelik elde edilebilir. Ancak tüp bebek tedavisinin bu yolla yapılması, testis içinde sperm olmadığı zaman yapılamamaktadır. Bu aşamada çiftlerin beklemesi gerektiği aşikardır. Yapılan yeni çalışmalarda azospermi kök hücre tedavisi bu çiftlere yeni bir umut kaynağı haline gelmiştir. Azospermi durumunda kök hücreyle sperm üretimi belki gelecekte mümkün olabilir.

Bütün organ ve dokularda kök hücreler olgun hücrelerin temelini oluşturmaktadır. Testis içinde bulunan spermatogonia denen spermatojenik serinin ilkel hücreleri olan kök hücreler bulunmaktadır. Azospermi bulunan erkelerde ise bunun sebebi yapım bozukluğuna dayandığında testiste kök hücre dahil olmak üzere spermatojenik serinin hücreleri olmaz. Özel bir durum olan matürasyon arresti halinde spermatojenik seri hücreler bir aşamada olgunlaşmalarına son verirler. Bunlar olgunlaşmış sperm hücresi haline gelemezler. Henüz spermatid aşamasında olan hücreler vücut dışında olgunlaştırılabilir ya da direkt olarak mikroenjeksiyon yapılarak az sayıda gebelik elde edilmiştir. Fakat bu gebeliklerin nasıl oluştuğu hala şüpheli konumdadır. Bu şekilde yapılan spermatidlerin döl hücresi kullanımı artık tercih edilmemektedir. Testisin içinde kök hücre ve diğer hücreler olmadığında, hayvanlarla yapılan deneylerde vericiden alınan kök hücrenin testis içine nakli sayesinde gebelik elde edilmiştir. Bu konuda farelerde yapılmış deneylerdeki donör kök hücrelerden elde edilen gebeliklerdeki yavru sayısı, bunların ağırlıkları, gelişimleri normal olanlara göre daha düşük çıkmıştır. Bunun dışında kök hücre naklinden sonra elde edilen embriyoların blastokist aşamasında daha az hücreye sahip oldukları belirlenmiştir. Bu bulguların nasıl bir sorun haline geleceği henüz bilinmediğinden, çalışmalara devam edilmektedir.

Kanser yüzünden kemoterapi görmesi gereken ya da kemik iliği yapılması gereken erkeklerdeki üreme potansiyelinin sürdürülmesi için, kök hücrelerden yararlanılabilir. Kök hücreler önceden depolanarak kanser tedavisinden sonra testise nakledilmekte ve sperm yapımının yeniden başlaması sağlanmaktadır. Buradaki en önemli unsur kök hücre transplantasyonu sayesinde vücuda yeniden kanser hücrelerinin verilmesi ve kanserin tekrar aktive edilmesinin sağlanmasıdır. Fakat özel filtrelerden geçirilmiş olan kök hücre nakli yapılması sayesinde, bu sorunun azaltılabileceği düşünülür.

Yapılan TESE işlemi sonucunda sperm hücreleri olmayan azospermi kök hücre naklinin günümüzde yapılabileceği henüz düşünülmemektedir. Fakat başka vericiden alınacak kök hücreler sayesinde belki ilerideki gelişmelerle azospermik erkeklere de kök hücre nakli yapılabilir.
" } ] }