{ "title": "Bakteri Hücresi", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/bakteri-hucresi.jpg", "date": "22.01.2024 00:50:36", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Bakteri hücresi, oldukça farklı özellikler gösteren değişik yapılardaki hücrelerdir. Bakterilerde bulunan hücreler insanlarda bulunan hücrelere göre bazı farklılıklar gözlemlenebilmektedir. Bakteriler oldukça gelişmiş bir hücre yapısına sahiptirler. Bu nedenle bakteriler biyolojide en çok incelenen konular arasında yer almıştır. Hücre incelemelerine kullanılan bakterilerde oluşan hızlı çoğalmanın laboratuvar ortamında incelenmesi ile birçok soru işaretine açıklık getirilebilmektedir. Bakteri hücrelerinde bulunan özellikler sadece bakteri hücrelerine özeldir. Bu eşşiz özellikleri sayesinde bakteri hücreleri birçok bilim adamının inceleme alanına girmiştir. Bakteri hücreleri deneysel olarak kullanıldıklarında istenildiğinde kolay bir şekilde değiştirilebilirler. Bu duruma deneylerde ve mikroskop altında bakterilerin kullanılma durumunu da arttırmaktadır. Büyük canlılarda bulunan bazı biyokimyasal özelliklerin birçok bakteri hücrelerinde bulunduğu yapılan araştırmalarla birlikte kanıtlanmıştır. Bakterileri hücresi çoğu zaman büyüme koşullarına göre farklılıklar meydana getirmektedir. Bazı hücreler farklı yaşam döngülerine sahip olsa bile dünyada bulunan birçok bakteri türünde farklı özellikler görülebilmektedir. Bakteri hücreler mikroskopla izlendiğinde genellikle aynı bakterilerin farklı türde görüldüğü bilinmektedir.

Bakterileri hücrelerinde de diğer hücrelerde olduğu gibi hücre duvarı bulunmaktadır. Hücre duvarının birçok bakteride görevi aynıdır. Bu hücrelerde de bakteri duvarı hücre bütünlüğünün sağlanması ve hücrenin dış etkenlerden korunması gibi görevleri üstlenmektedir. Hücre duvarı bakteri hücresinde hücre içerisinde oluşan turgor basıncında hücreyi korumaktır. Buradan da anlaşılacağı gibi hücre duvarı bakteri hücresi için hayati tehlikeleri ortadan kaldırmaktadır.

Bakteri hücresi üzerinde iki tip hücre duvarı vardır

Gram pozitif hücre duvarı: bu duvar oldukça kalın bir tabakadan oluşmuş ve bakteri hücresinin korunması açısından oldukça önemli bir yapıdır. Bu duvar dışarıdan gelebilecek olan etkilere karşı oldukça dirençlidir. Bu durum her ne kadar büyük olursa olsun gelen şiddetli darbeler hücrenin ölümüne neden olabilmektedir.

Gram negatif hücre duvarı: bu duvar bakteri hücresi üzerinde bulunan pozitif hücre duvarına göre oldukça incedir. Bu nedenle oldukça hassas olan bu hücre duvarı en küçük etkilerde bile olumsuz olarak etkilenebilmektedir. Bu duvar madde alışverişinde ortaya çıkan proteinlerin ve yağların sindiriminde etkili olacak enzimleri barındırmaktadır. Bu nedenle bakteri hücresi üzerinde bu zar önemli görevler taşımaktadır.

Bakteri hücresi oldukça hızlı çoğalabilen ve birbirinden farklılıklar gösteren hücrelerdir. Bakteri hücreleri ayrıştırıcı bir özellikle gösterebilmektedir. Genellikle laboratuvar ortamında incelenen bu hücreler sürekli olarak bilim adamlarını şaşırtacak özellikler göstermektedir. Bakteri hücreleri ışık altında incelendiklerinde şekilleri genellikle dört farklı şekilde görülmektedir. Bu şekiller çubuk şeklinde, yuvarlak bir şekilde, spiral olanlar ve virgül bakteriler olmaktadır. Bakteri hücreleri birçok şekilde çoğalabilmektedir. Bunlardan en çok görülen çoğalma yöntemleri ise bölünerek çoğalmadır.
" } ] }