{ "title": "Beyin Hücreleri", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/beyin-hucreleri.jpg", "date": "23.01.2024 06:10:10", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Beyin Hücreleri, İnsanları diğer canlılardan ayıran en büyük faktör hiç şüphesizdir ki beyindir. Diğer canlılarda beyin mi yok sorusuna ise beynimizde bulunan beyin hücrelerinin diğer canlılardaki beyin hücrelerinin oluşması ve fonksiyonlarının farlı olmasındadır cevabı verilebilir. Beynimizde hücreler daha anne karnında iken oluşmaya başlar ve giderek çoğalırlar. Fakat bu çoğalma bir ömür boyu süremez genelde altmış yaşına kadar çoğalma sağlanır ve altmış yaşından sonra oluşan beyin hücreleri ölmeye başlar. Alzheimer, epilepsi nöbetleri gibi hastalıkların ileri yaşlarda çıkma sebebi de ölen ve çoğalması sona eren beyin hücreleridir. Fakat beyin hücreleri en çok çoğalmasını 18-23 yaşları arsında gerçekleşirler.

Beyin hücrelerinin insanoğluna kattığı en büyük katkı ise vücudumuzdaki diğer organlara komut vermesi ve düşünmemizi sağlamasıdır. Yani insanı diğer canlılardan ayırmasıdır. Beynimizde hücreler sol taraf ve sağ taraf hücreleri diye iki fonksiyonel anlamda inceleyebilir. Sol tarafı dahi iyi çalışan yani sol taraftaki hücreleri daha çok çoğalma sağlıyorsa sol taraflı insanlarda cebirsel işlemler, sayısal yetenekleri gördüğünü unutmama gibi yetenekleri daha da gelişmiştir diyebiliriz. Bunlara halk arasında ise bilim adamı insanı modeli denilmektedir. Sağ tarafı daha iyi çalışan yani hücreleri daha çok çoğalan beyinlerde ise hayal gücü, müziğe, resme olan yatkınlıkları gibi özelikleri bulunur.

Bunlar ise; halk arasında yaratıcığından dolayı sanatçı kişilikler denilmektedir. Bu hücrelerin oluşmasını ve nasıl bir şekilde diğer organlarımıza komut verildiğini örnek yardımıyla açıklayacak olursak; bir futbol müsabakasında gözlerin topu görmesi ve topa vurmamız, bunun yanında topun nereye gitmesini düşünmemiz maksimum 2 saniyeyi geçmez.

Peki beynimizin bu kadar kısa sürede bunları düşünmesi ve gerçekleştirmesi nasıl mı gerçekleşir?

Beynimizde birden fazla hücre tipleri vardır bunlardan en önemli hücre tipi nötron hücreleridir. Vücudumuzda bulunan sinir damarlarında bu nötron hücreleri mevcuttur. Beynimizdeki düşünce hücreleri ile nötron hücreleri arasında bağlantı kuran bir diğer hücre tipi ve verilen bu komutları diğer organlarımıza çok hızlı bir şekilde ileten hücre tipide aksonlar tarafından gerçekleşir. Daha iyi anlaşılması için örnekle kıyaslayacak olursak; gözümüzdeki nötronlar topu gördüğümüzde anda akson yardımıyla; beynimiz topu görüyor ve algılıyoruz. Sonrasında düşünce hücreleri ile ne yapacağımıza karar veriyoruz. Sonrasında tekrardan beynimizde nötron hücreleri ile akson hücreleri yardımıyla tekrardan komut vererek işlemi gerçekleştiriyoruz. İşlemin kaç saniyede gerçekleştiği düşünüldüğünde beynimizde hücrelerin ne kadar çok olduğunu, nasıl hızlı bir şekilde çalıştığını görmekteyiz Beynimizdeki hücrelerin sayısal değerlerini ve işlevlerini maddeler halinde verecek olursak;
Ayrıca bu hücrelerin yanında akson adı verdiğimiz hücreler mevcuttur. Bu aksonlar beynimizdeki verilen komutun yani nötronların vücudumuzun en ücrasına dahi hızlı bir şekilde iletmesini sağlar.
" } ] }