{ "title": "Bitki Hücresi", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/bitki-hucresi.jpg", "date": "19.01.2024 11:18:09", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Bitki Hücresi, Bilindiği gibi her canlı hücrelerden meydana gelmektedir. Hücre ise anlının en küçük yapı taşıdır. Hücreler bir araya gelerek canlıyı oluşturmaktadır. Bu bilgiye dayanarak bitkilerinde hücrelerden meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bitki hücresi insan hücresine göre bazı farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle bitkiler hareket edememektedirler. Bitki hücresi içerisinde bulunan koful bitkinin hücre içerisinde oluşan basıncı yani turgorunu düzenlemektedir. Bitki hücreler genellikle bir kitleden meydana gelmektedir. Bitki hücreleri fotosentez olayını gerçekleştirerek gelişme ve büyüme sağlarlar. Bu durumun sağlanmasında hücre içerisindeki organellerin büyük etkileri vardır. Bitki hücresi içerisinde birçok organel vardır. Bu organellerin hepsinin birer görevi vardır. Bu görevlerden herhangi birinin yapılmaması bitki hücresinin yaşamının sona ermesi ile sonuçlanabilir.

Bitki hücresi organelleri
Bu organeller bitki hücresi içerisinde bulunan kısımlardır. Bunlardan herhangi birinin eksikliği durumda hücre gerekli yaşam koşulları sağlanmadığı için yaşayamaz. Bitki hücresinin işleyişi insan hücresine göre farklılıklar göstermektedir. Genellikle kare ya da dikdörtgen bir şekli olan bitki hücresi oldukça farklı yapılarda bulunabilir. Örneğin bir mantar hücresi diğer bitkilere göre bile farklılıklar gösterebilir. Bitki hücresi diğer hücrelerle bazı benzerlikler gösterebilmektedir. Bitki hücresi ve diğer hücreler bir mikroskop yardımı ile gözlemlenebilir. Bunun yanıdna diğer hücreler gibi bitki hücresinde de çekirdek bulunmaktadır.

Bitki hücresinin en önemli özellikleri nelerdir?
" } ] }