{ "title": "Bitki ve Hayvan Hücresi Arasındaki Farklar", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/bitki-ve-hayvan-hucresi-arasindaki-fark.jpg", "date": "21.01.2024 07:27:33", "author": "ömür patat", "article": [ { "article": "Bitki ve hayvan hücresi arasındaki farklar, Dokunun en küçük parçası hücredir. İnsan, hayvan ve bitki dokuları da hücreden meydana gelmektedir. Bitki ve hayvan hücresine bakarak hangi doku hangisine ait öğrenmekle, dokularına da bakarak öğrenmek mümkündür. Teknolojinin gelişmesi ile de her gün yeni bilgiler ve yeni çalışmalarla artık her şeyi fazlasıyla öğrenmek mümkün olmuştur. İnsan vücudun da çok fazla bulunan hücreler bitki ve hayvan hücrelerinde de oldukça fazladır.

Hücreleri mikroskop ile görmek mümkündür. Çok küçük oldukları için gözle görmek çok zordur. Bitki ve hayvan hücrelerini birbirinden ayıran temel özellikleri mevcuttur. Bu farklar sayesinde bitki mi hayvan hücresi mi olduğunu kolaylıkla ayırt edebilmekteyiz.

Bitki ve hayvan hücreleri arasındaki farklar şöyledir; Işık mikroskopundan yapılan incelemeler ile aralarındaki farklar belirgin bir şekilde görmek mümkündür. Bitki hücresinin çeperinde selüloz bulunmakta ama hayvan hücresi çeperinde selüloz çeper bulunmamaktadır. Selüloz da dayanıklılık ve şekil verme özelliğine sahiptir selüloz. Hücre çeperi meydana gelebilecek yüksek basınca karşı koymaktadır. Turgor ve hücre zarı arasındaki dengeyi sağlamakla ve hücrenin patlamamasını engellemektedir. Hayvan hücresi ise değişken şekillere girebilmektedir. Aynı organellere sahip olan bitki ve hayvan hücresi çekirdek ile mitokondriler çift tabakalı membran taşımaktadır. Çift tabakalı olması ve sadece bitki hücresinde olan plastid membrandır. Bitki hücresinde bulunan ancak hayvan hücresinde bulunmayan organel ise büyük kofuldur. Tek tabakalı membran taşıyan endoplazmik retikulum, lizozom, diktiyozom ve küçük vakuoller de hem bitki hem de hayvan hücresinde bulunmaktadır. Membransız olup her iki hücre tipinde de görülen ribozomdur. Hayvan hücrelerinde bulunup da bitki hücresinde bulunmayan diğer organel ise sentriyollerdir. Kendi aralarında bu özellikler ile ayrılan bitki ve hayvan hücreleri sürekli kendilerini tazelemekte ve yaşamlarına o şekil devam etmektedirler. Bu özellikleri de belirgin olarak birbirinden ayıran özelliklerdir.

Bitki ve hayvan hücresi arasındaki farklar genel hatlarıyla kısaca bitki hücresinde çeper varken hayvan hücresinde yoktur. Bitki hücresinde sitoplazma da plastitler vardır ve hayvan hücresinde yoktur. Bitki hücresinde kofullar var ve çok büyüktür. Hayvan hücresinde kofullar az ve çok küçüktür. Bitki hücresinde lizozom ve sentrozom bulunmaz ama hayvan hücresinde lisozom ve sentrozom bulunur. Bitki hücresi anket yapmaz ancak hayvan hücresinde anket organeli yapar. En belirgin ve ayırıcı özellikleri de kısaca böyledir. İnsan bitki ve hayvan için önemli bir yapıya sahip ve önemli hücrelerdir. Hücreler ise yapacakları görevler ile yaşamlarını devam ettirmekte ve kendilerini tazelemektedir.
" } ] }