{ "title": "Bpd Nedir", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/bpd-nedir-2008.jpg", "date": "21.01.2024 13:50:34", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Bpd nedir, Borderline kişilik bozukluğu olarak da ifade edilir. Duygusal kararsızlık, dengesizlik, anormal bir davranışı uzun süre yapmak, diğer insanlarla ilişkilerinde kararsızlık yaşaması, aşırı benlik duygusu, kararsız duygular yaşayan çoğu zaman aşırı korku yaşaması, çok tehlikeli davranışlar göstermesi, sürekli boşluk içinde olması ve kendine zarar vermesi gibi davranışlar gösterir. Bu semptomları görünüşte normal olaylar oluşturmuş olabilir. Davranış genellikle erken ergenlik döneminde başlar. Bu durumun değişik nedenleri vardır; depresyon, yeme bozuklukları, madde bağımlılığı bpd ile ilişkilidir. Bpd'li hastaların intihar etme girişimleri oldukça fazladır.

Bpd neden olur?

Bpd nedir ve nedenleri nelerdir? Diye soracak olursak bu hastalık açık şekilde belirti göstermez. Genetik, çevre ve sosyal faktörleri ve beyin merkezli durumlarda kendini gösterir. Olumsuz yaşam olayları da bu hastalığın oluşumunda etkin rol oynar. Bpd hastalığı metabolizma bozuklukları, kimlik sorunu, madde kullanım bozuklukları olarak ortaya çıkabilir. Sosyal faktörler kişinin aileye arkadaşa ve çocuklarla birlikte bu ortamlardaki davranışları kişinin gelişiminde nasıl rol oynadığı ortaya konulabilir. Psikoloji faktörler, bireyin kişiliği ve mizaç onun çevre ile şekillenen davranışlarıdır. Stres bu hastalığın ortaya çıkmasına yol açar. Bpd hastalığında kalıtım yüzde 40 etkilidir. Çocukluk döneminde geçirilen bir hastalık önemli bir nedeni olabilir.

Bpd belirtileri nelerdir?
Bpd olan kişilerde başkalarıyla ilişkilerinde alışılmadık yoğun duyarlılık, zorluk oluşturan duyguları ve dürtüsellik hâkim olabilir. Kişisel kimlik ahlak ve değerler, duygu vurgulandığı zaman paranoyak düşünceler aşırı şekilde ortaya çıkar.

Bpd kişilik bozukluğu nasıl tedavi edilebilir?

Bu hastalığın birinci tedavisi psikoterapidir. Bpd genel sırasında daha bireysel ihtiyaçlara dayalı olmalıdır. İlaçlar depresyon, anksiyete gibi eşlik ederken hastalıkların tedavisinde de yararlı olacak şekilde ayarlanmalıdır. Hastalar için kısa vadede yatış uygun değildir. Uzun vadede psikoterapi şu anda hastalık için tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Mevcut 6 tür tedavi vardır. Bunlar; dinamik yıkıcı terapi, zihinselleştirme temelli tedavi, aktarım odaklı psikoterapi, diyalektik davranış terapisi, şema odaklı terapi ve genel olarak psikiyatri yöntemidir. Farklı ilaçlar bu hastalık üzerindeki farklı durumları iyileştirdiğini ortaya kondu. Uygun tedavi yöntemi ile hastalık insanların çoğunluğundaki belirtileri üzücü rahatlama bulması ve iki yıl süreyle semptomların tutarlı bir rahatlama olarak tanımlanan emisyon ortaya çıktığı görülmüştür. Bu uzun süreli tedavi hastalığa sahip olan kişilerin semptomlarında düzelmeler meydana getirdi. Ortalama 10 yıl içerisinde hastalığa yüzde 80'e varan iyileşmeler görüldü. Hastanın kişiliği daha iyi klinik sonuçlara yol açan tedavi sürecinde önemli rol oynamaktadır. Bpd hastalığı uzun süreli tedavilerle ve doğru yöntemlerle iyileşme oranı oldukça yüksektir. Fakat tedavi sırasında kişinin bu hastalığı yenmesi için psikolojik olarak hazır olması gerekir. Bpd nedir in cevabı oldukça zor ve karışık olması sonucu tedavisinin de karışık olması sebebiyle hastalığın iyileşme zamanını da artırmaktadır.

" } ] }