{ "title": "Deri Hücrelerinin Yenilenmesi", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/deri-hucrelerinin-yenilenmesi-9573.jpg", "date": "19.01.2024 22:23:04", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Deri Hücrelerinin Yenilenmesi, Deri yüzeyinde yara, bere, kesi veya bir darbeye bağlı olarak gelişen bozulmaların düzeltilmesi ve yenilenmesi deri hücrelerinin yenilenmesi olarak tanımlanır. Deri bir organdır, kendi kendini onarım mekanizması bulunur. Hücrelerin onarılması için geçen zaman dilimi deri hücreleri için yenilenme zamanıdır. Deri hücreleri yenilendiğinde, eskisi gibi görünmez. Derinin doğal akış çizgileri yenilenen yerde görülmeyip, onarım çizgisi belirgin bir şekilde görülür. Bu durum, yenileme hücrelerinin doğal hücrelerle aynı karakterde olmayışından kaynaklanır.

Deri hücreleri nasıl yenilenir?

Olumsuz yaşam koşullarından olan soğuk, sıcak hava, biyolojik ve kimyasal hava kirliği, kazalar ve hastalıklar nedeni ile derimiz de meydana gelen yıpranmalar gerek belirsiz olarak kirlenme ve yüzeysel yıpranma; gerekse bozunum nedeniyle ağır hücre kayıpları ortaya çıkarır. Bu durumda derinin doğal görünümü kaybolur. Yüzeysel yıpranmalar, epidermisin isimli dış katmanın özelliğini kaybederek cansız görüntü oluşturmasından kaynaklanır. Epidermisin hava ve hafif temasların canlı tabakaya temasını önler, bu nedenle epidermisin kaybolduğunda canlı hücre oksijen içerikli havanın yakıcı etkisine maruz kalır ve canlı derinin acımasına neden olur.

Epidermisin, zaman içinde kendini oluşturan hücreler tarafından daha dışarı itilir ve alttan yeni epidermisin doku oluşmasına olanak verirler. Bu doğal yenilenme döngüsü ölene kadar devam eder. Epidermisin yüzeyin hemen altında bulunan kök hücre vücudun tamamına saran epitel doku hücrelerinden oluşur, protein içerikli olan bu epitel hücreler zamanla epidermisin hücreye dönüşürler. Değişik nedenlerle deride meydana gelen yıpranma ve bozunumlar yenilenebilir, organ kayıpları yenilenmez. Bazı bitki ve hayvanlarda bulunan hidra sünger hücreler organların yeniden çıkmasını sağlayabilir.

Deri hücrelerinin yenilenmesi için neler yapabiliriz?

Bilinen en etkili besin arı ürünlerinden arı sütüdür. Arı sütü beyaz kremsi şekilde bulunur. Bununla birlikte propolis ve polen de hücre yenilenmesinde etkilidir. Yapılan araştırmalara göre kovan içinde kraliçe arı 2-3 yıl yaşarken, işçi arıların en fazla üç ay yaşadığı tespit edilmiştir. Bunun nedeni araştırıldığında arı sütünü sadece kraliçe arının yediği, dolayısı ile uzun yaşam sırrının arı sütü olduğu anlaşılmıştır.

Deniz ürünlerinin de hücre yenilenmesine etkisi büyüktür. Omega 3, 6 ve 9 yönünden zengin ürünlerin hücre yenilenmesine etkisi oldukça fazladır. Bu ürünleri yeterince kullanan kişilerde deride parlaklık ve canlılık görülür. Hareket özgürlüğü ve güç yüklenmesi artar ve kişi kendini enerjik hisseder.

Bitkisel ürünlerin kullanımı da hücre yenilenmesinde etkilidir. Bunun için özellikle zeytinyağının kullanımı önemlidir. Zeytinyağı aynı zamanda kalp damar sağlığı içinde kullanılması gereken önemli bir besindir. Zeytinyağı cilt yüzeyine sürüldüğünde de asetik özelliği nedeniyle deri alt tabakalarına etki ederek, hücre yenilenmesini hızlandırmaktadır.
" } ] }