{ "title": "Dna İzolasyonu Nedir", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/dna-izolasyonu-nedir-9291.jpg", "date": "23.01.2024 06:44:49", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "
DNA izolasyonu, organik açıdan bozulmamış olan hücrelerde özel teknikler aracılığıyla DNA molekülünün ortaya çıkarılmasına verilen isimdir. DNA, hücre içerisinde; kloroplastlarda, mitokondride ve çekirdekte yer almaktadır. DNA izolasyonu ise oldukça farklı amaçlar için kullanılabilmektedir.

DNA İzolasyonun En Çok Tercih Edildiği Alanlar
Ek olarak DNA molekülü; suda çözünebilir ancak alkolde çözünmez ve negatif yüklüdür.

DNA İzolasyonu Yöntemlerinde Kullanılan Aşamalar
DNA izolasnyou için kullanılan yöntemlerden biri olan denatürasyon; DNA molekülünün yapısında çözünme sağlamak için molekülün yüksek pH ya da yüksek sıcaklık değerinde bırakılması işlemidir. Renatürasyon ise; DNA molekülünün sarmal yapısının eski haline dönebilmesi için koşulların tekrar normalleştirilmesi sürecidir. Renatürasyon için denatürasyonun geri dönüşümü denebilir.

DNA izolasyonunun en önemli aşaması olan hücre duvarının parçalanması fiziksel parçalama ve kimyasal madde ile işlem kısımlarından oluşmaktadır. Fiziksel parçalama dondurup - çözme eylemlerinden oluşurken kimyasal kısım pek çok farklı madde içerir. Bu maddeler:
Hücre membranın parçalanması DNA'nın nükleazlardan uzaklaştırılmasını ve DNA-protein kompleksinin çözülmesini de beraberinde getirir

DNA ekstraksiyonu için SDS ve CTAB gibi çözücüler ile işlem yapılır ve böylece hücre zarı parçalanır. Saflaştırmaya çalışılan DNA, organik bir molekül olduğundan nükleazlar tarafından enzimatik olarak parçalanabilmektedir. Bu nedenle nükleazlardan ayrıştırılması gerekir. DNA'nın protein kompleksinden uzaklaştırılması için de kloroform ve fenol karışımı eklenir. Böylece DNA'nın saflaştırılma işlemi gerçekleşmeye başlamış olur.
" } ] }