{ "title": "Dna Modeli", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/dna-modeli-1773.jpg", "date": "21.01.2024 05:09:59", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Dna modeli hazırlanması orta okul ve liselerde fen ve teknoloji dersi işlenir iken birçok öğrencinin hazırlamış olduğu bir maket halindeki yapıdır. Bu yapıda bir DNA kısmından bulunması gereken temel yapılar yer almaktadır. Öğrenciler bu sayede hücreyi yöneten bu yapının hangi bölümlerden oluştuğunu daha iyi pekiştirmiş olacaklardır. Bunun için de gerek ödev olarak ve gerekse laboratuvarlarda öğrencilere bu dna modeli ders olarak verilmektedir. Bu makalemizde de sizlere örnek bir dna modeli nasıl hazırlanacağı hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Dna modeli hazırlarken dikkat edilmesi gereken en temel husus mutlaka bu yapının üzerinde adetin ile timin ve guanın ile sitozin bulunması gerekir. Bunun ile bu yapıların modeli sarmal bir biçimde gösterilmesi de şarttır. Gösterilen her bir yapı karşısında yer alan nükleotit ile uyuşması şarttır. Aksi takdirde yapacağımız dna modeli hatalı olacaktır. Bu hususa çok dikkat edilmesi gerekir. Bu DNA yapısında yer alan her bir kod bizim kalıtsal bilgilerimiz olarak bilinmektedir. DNA yapısı ile ilgili olarak çalışma yapan birçok bilim adamı bulunmaktadır. Ancak bunların arasında günümüzde kullanılan ve kabul edilen dna modelini yapan kişiler Francis Crick ile James Watson olarak bilinmektedir.

Dna Modeli Nasıl Yapılır?

Bu makalemizde sizler ile örnek bir dna modelinin nasıl hazırlanacağı hakkında bilgi vereceğiz. Bahsedeceğimiz malzemeler ile modelin yapımı hakkında bilgileri doğru bir şekilde uygulamanız halinde bu modeli hazırlamanız oldukça kolaydır.

Dna Modeli Yapımı İçin Kullanılacak Malzemeleri
Dna Modeli Nasıl Yapılır?

İlk olarak elimize plastik pipetleri alarak yaklaşık olarak 3 cm boyutlarına getirmemiz gerekir. Parçalara ayırdığımız plastik pipetler toplamda 48 adet olacaktır. Elde ettiğimiz plastik pipetlerin tam orta kısmına renkli bir raptiye koyun. Bütün raptiyelerinizi bu şekilde kullanmanız gerekmektedir. Pipet parçalarının uç kısmına ise metal ataşın yarısı dışarı tarafta kalacak bir biçimde takın. Böylelikle oluşturacağınız dna modeli 24 modelden oluşacak bir zincir haline gelecektir. Bu zinciri meydana getireceğiniz esnada plastik raptiyelerinizin zincirlerini bozmamaya dikkat edin. Son olarak mavi renkteki raptiyelerinizin sarı renkteki raptiyeler ile eşleştirin. Bunun ile kırmızı raptiyeleri de yeşil ile eşleştirmeniz gerekmektedir. Yani adenin ile timin ve guanin ile sitozin karşılıklı olarak bu renkler ile belirtilecektir. Son olarak her iki tarafı da yani zinciri de masanızın üzerine bırakın. Ardından da mavi raptiyeye sarı ve kırmızı raptiyeye ise yeşil raptiyeyi ip sayesinde birleştirin. Bu sayede dna modelimiz son halini halacaktır.
" } ] }