{ "title": "Dna Testi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/dna-testi-nasil-yapilir-4873.jpg", "date": "20.01.2024 02:38:05", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "DNA testi nasıl yapılır sorusuna verilebilecek en popüler cevaplar adli tıp merkezlerindedir. Bugünlerde DNA testini en çok çocuğun gayri meşru olmasından şüphe duyan kişiler ve emniyet mensupları tarafından bir soruşturma çerçevesinde yapılıyor. DNA testi yaptırmak için öncelikle kişinin bazı özelliklerini bilmek gerekir. Bunun için bazı kişisel verilerden yararlanılır.

DNA testi yapılırken yararlanılan veriler

DNA testi sonucu her zaman kişinin anne ve babası hakkında kesin bilgiler içerir. Bu yüzden genellikle karşılaştırma için DNA'dan yararlanılır. Eğer karşılaştırma annelik- babalık durumu için yapılacaksa her 2 gruptan ayrı ayrı DNA analizi yapılır. Çünkü DNA sarmalı anne ve babadan eşit olarak alınan kromozomdan oluşur. Emniyet için eğer suç mahallinde delil bulunmuş ise şüpheli şahıstan swab istenir. Swab için ucu pamuklu bir çubuk kullanılarak ağız içindeki salgı alınır ve kapalı bir kutu içine konulur. DNA için yararlanılması muhtemel ve mümkün diğer veriler ise kan, saç veya kıl tanesi, deri parçaları ve pulları, sperm ve kadınsı cinsel sıvılar, kemik ve idrar olarak sıralanabilir.

DNA testi sonuç değerlendirme süreci

DNA testi sonucu emniyet soruşturmaları için yapıldığında aynı iş günü içinde verilebilir. Kişisel başvurularda ise bu süre hastaneden hastaneye farklılık gösterir. Ortalama olarak en ideal sonuç çıkma süresi 3 iş günüdür. Sonuç ya yüzde 99.99 olarak pozitif olur; ya da yüzde sıfır ile negatif olur. Sonuç hiçbir zaman bu iki yüzdenin dışında çıkmaz. Yüzde 99.99 kesin eşleşme anlamına gelir. Geriye kalan yüzde 100'e tamamlanmamasının nedeni olası hatalar ve sapma paylarıdır. Verilerde uzun süre, verilerin başka verilerle karışması, ikiz veya daha çok aynı yumurta kardeşlikleri, kir, aşırı sı ve soğuk hava DNA testi sonuçlarında hataya neden olabilir.
" } ] }