{ "title": "Doku Kültürü", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/doku-kulturu-442.jpg", "date": "20.01.2024 03:42:58", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Doku kültürü; tanım olarak bir canlının ya da hücrenin bu yapının dışında bir alanda yani uygun besin ortamında yetiştirilmesi demektir. Doku kültürü bir çeşit üretim yöntemidir. Zaman zaman hücre kültürü ile bir arada kullanılmaktadır. Doku kültürü ikiye ayrılır. Bunlardan birincisi hayvan doku kültürü iken, diğeri ise bitki doku kültürüdür. Doku kültürü ile ilgili yapılan çalışmaların yoğunluk kazandığı son yıllarda iki doku kültürü türünün de birbiriyle etkileşim içerisinde çalıştığı görülmektedir. Dünyada doku kültürü ile ilgili çalışmalar yüzyıllar öncesine kadar gitmekte iken ülkemizde doku hücresi ile ilgili çalışmaların geçmişi 30-35 yıl öncesine dayanmaktadır.

En yaygın olarak kullanılan bitki doku kültürü ile üretim gerçekleştirilebilmesi için uygun ortam ve koşulların oluşturulması çok önemelidir. Bir çeşit laboratuvar ortamı gibi bu ortamların temiz ve steril bir duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu laboratuvar ortamlarının sağlanması işlemi 3 aşamalı olarak yerine getirilir. Bunlar sırasıyla steril ve temiz ortamın sağlanması için oluşturulan hazırlık odası, kültür hazırlama odası olarak da anılan kesim odaları, bitki üretimi için gerekli ısı v. S ortamın hazırlanması amacıyla oluşturulan iklim odasıdır. Böylece laboratuvar ortamında çoğaltılarak hızlı bir şekilde üretim gerçekleşmektedir. Doku kültürü sayesinde üretim hızına bağlı olarak üretilen miktarda arttığından bu ürünler piyasada daha uygun fiyatlarla talebe sunulmaktadır.

Doku kültürü ile yapılan üretimin faydaları nelerdir?
Doku kültürünün temelleri nelerdir?
Doku kültürü ile üretilen bitkilerin başında adı üzerinde kültür mantarı, orkide, çilek gibi bitkiler gelmektedir.
" } ] }