{ "title": "Embriyonik Kök Hücre", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/embriyonik-kok-hucre.jpg", "date": "20.01.2024 02:39:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Embriyonik kök hücre, kök hücre farklılaşmış hücreler için kullanılır. Bunlar kendilerini ve diğer doku hücrelerini üretecek özelliğe sahiptir. Kök hücreler embriyodan ya da vücuttaki doku ve organlardan elde edilir. Böyle elde edilen ilk embriyonik kök hücre 1981 yılında fareden elde edilmiştir. Dünyada pek çok ülkede insan embriyosuyla kök hücre çalışmasının yapılması yasaklanmıştır. Erişkin dokulardan farklı hücreler üretilebilir. Kemik iliğinden kan hücreleri elde edilmektedir. Rahimdeki endometriuma hücrelerinin kemik iliğinden elde edilmiş kök hücrelerden üretilmiş olduğu görülmüştür. Bu tespit rahimle ilgili sorunların çözümünde insanlığa yardımcı olabilir.

Kök hücrenin gruplandırılması yetişkin ve embriyonik kök hücre olarak 2 türlüdür. Kök hücre çalışmalarında yardımcı üreme yöntemlerinde kullanılmayan ya da kullanılamayacak halde olan embriyolar kullanılmaktadır. Canlıdaki en küçük hayati bölüm hücredir. Sağlığın korunması için hücre yenilenmesinin, hücrelerin özelliklerini korumasının ve hastalıklara karşı dirençli olmasının büyük önemi vardır. Kök hücrenin insan sağlığındaki önemi sınırsız şekilde çoğalmalarına bağlıdır. Uygun olduğunda kök hücreler doku ve organ hücresine dönüşür. Bu tür çalışmalar yaklaşık 50 yıldır yapılmaktadır. Kan kanseri açısından önemli bir keşif olan, kemik iliğinde bulunan kök hücrelerinin kan hücrelerine dönüşmesi toplum açısından büyük ilerlemedir. Günümüzde kök hücrenin kan hücresinden başka damar, kas ve kemik hücresine dönüştüğü bilinmektedir. İnsan embriyosundan elde edilen kök hücre 1998 senesinde bulunmuştur. Bundan itibaren yeni bir dönem başlamıştır. Embriyonik hücrelerin yetişkin hücrelere nazaran vücutta tüm hücrelere dönüşmektedir. Yağ dokusunda bile yetişkin kök hücre bulunur.

Embriyonik kök hücreler nerelerde kullanılır?
Embriyonik kök hücre blastokist denen 4-5 günlük embriyodaki iç hücre kütlesinden elde edilir. Embriyonun rahim iç duvarına yerleştirilmeden önceki hali balastokisttir. Bu aşamada embriyo 150 hücreden oluşur. Dışında yuvarlak daire şeklinde dizili hücreler, sıvı dolu kavite, içinde küme içeren bir yapı halindedir. Gelişmekte olan fetustaki primordial germ hücrelerinden de embriyonik kök hücre elde edilebilir. İnsandaki germ hücreleri fetusun parçası gonadal yapıdan köken almış primodial germ hücrelerinden elde edilmektedir.

Embriyonik kök hücre 5 günlük embriyodan elde edilmektedir. Bunun için blastokistin dışı çıkarılır ve iç kısmı elde edilir. Kök hücre kendini yenileyebilir ve vücuttaki hücrelere dönüşebilir. Uzun süre özelliklerini kaybetmeden kendilerini yenileme özelliğine sahip olurlar. İnsanlarda germ hücreleri benzer olmasına rağmen, bazı konularda farklılıklar vardır.
" } ] }