{ "title": "Epitel Hücre", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/epitel-hucre.gif", "date": "21.01.2024 19:27:34", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Epitel Hücre, Epitel terimi Yunanca epi ve thelos sözcüklerinden oluşmaktadır. Epi sözcüğü, üstte, üzerinde anlamı taşımaktadır. Thekos kelimesi ise örtü anlamına gelmektedir. Epitel hücre, vücudumuzdaki dokuyu oluşturan hücrelere verilen isimdir. Şekil ve boyutları birbirinden farklı olan epitel hücrelerin, yüksek prizmatikten kübik epitele ve alçak yassı epitele değişim gösterirken bütün ara formları da değişmektedir. Kübik hücreler yuvarlak çekirdeklere, yassı hücreler ise düzleşmiş eliptik çekirdeklere sahiptirler. Organizmada yaygın bir dağılış gösteren epitel doku, vücudun tüm yüzeylerinin içini ve dışını döşemekte ve salgı bezlerinin büyük çoğunluğunu oluşturan ve DNA içeren hücrelerden oluşmaktadır.

Üro-genital sistemin vücudun dışına açılan bölümleri olan deri ve sindirim kanalı vücudun dış yüzeyini oluştururlar. Kalp ve damarların iç yüzeyleri, kalp ve akciğer zarlarının iç yüzeyleri de bu epitel hücreleri ile örtülüdür. Bazı epitel hücrelerin sindirim kanalının iç yüzeyini örterek vücut için gerekli besin maddelerinin emilmesi için uygun ortamı hazırlaması veya bazı epitel hücrelerin iç ve dış salgı bezlerinin yapılışına katılımı gibi üstlendikleri görevlere uygun özelliklere sahip olan bu hücreler, ektoderm ve endoderm özelliktedir. Ayrıca, vücudun epitel organlarının çoğu da vücudun her tarafını örten derinin epidermisi ve kornea epiteli ektodermden gelişmesi gibi bu tabakadan köken almaktadır. Epitel hücrenin içeri çökmesine invaginasyon, çoğalmasına ise proliferasyon adı verilmektedir. Epitel hücrenin içeri çökmesi ve çoğalması durumunun sonucunda derinin ter bezi, yağ bezi ve süt bezi gibi bez yapıları meydana gelmektedir ve yine Epitel hücrenin içeri çökmesi, çoğalması ve bağırsak örtüsünün epitel çıkıntılarının özelleşmesi ile, sindirim kanalı, karaciğer, pankreas, mide bezleri ve bağırsak bezlerinin oluşumu sağlanmaktadır.

Epitel Doku

Epitel hücrelerinden oluşan ve vücudun iç ve dış yüzeyini kaplayan dokuya epitel doku denilmektedir. Epitel hücreleri tek veya çok katlı bir yapı oluşturacak biçimde dizilerek vücudun iç ve dış yüzeyini örtmektedirler. Ayrıca bu hücreler, çeşitli bezlerin yapısına katılmaktadırlar. Bir insan vücudunda tek katlı epitel dokusu, çok katlı epitel dokusu ve değişici epitel dokusu olmak üzere toplam üç çeşit epitel dokusu bulunmaktadır.

İdrarda Epitel Hücre Görülmesi

Bir idrar tahlilinde 15 ve altı epitelyum görülmesi normaldir. Ancak, 15'in üzerinde epitelyum görülmesi normalin üstünde olarak kabul edilmektedir. Bu durum kadınlarda ve erkeklerde farklı anlamlara gelmektedir. Ancak bu tedavi edilemez bir durum değildir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında tes sonucuyla birlikte doktora başvurulmalıdır.
" } ] }