{ "title": "Epitelyal Hücre Anormalliği", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/epitelyal-hucre-anormalligi.jpg", "date": "19.01.2024 05:13:20", "author": "ömür patat", "article": [ { "article": "
Epitelyal hücre anormalliği, ile alakalı olan smear incelemesi tamamen bir kanser tarama testidir. Bu taramanın en temel amacı kanser var ise bu durumun en erken evrelerini tespit etmektir. Serviksten biyopsi alınarak doku incelendikten sonra kanserin kesin tanısı tespit edilmektedir. Biyopsi ise her kadında alınmamaktadır. Bu durumun sebebi kansere ait herhangi bir bulgu var ise alınmadan da tedavi edilmeye başlanabilmektedir. Kolposkopi kullanımıyla dokuları büyüterek bu hastalığın olup olmadığı kesin olarak netleşmektedir.

Epitelyal hücre anormalliğinin tespiti ancak smear testi ile mümkün olmaktadır. Bu test ve uygulamalar sayesinde hastalık kesin olarak tanımlanmakta ve gerekli olan müdahale bu şekilde yapılmaktadır. Doktorlar için de zor olan bu hastalığın teşhisi bu şekilde yaparak hastalığa müdahale de kolaylaşma ve hasta içinde hastalıktan kurtulma durumu hızlanmaktadır. Smear sonucunda normal smear, inlamatuar smear, ASCUS, ASC-H, AGUS, düşük lezyon, yüksek lezyon şeklinde rapor şeklinde yapılarak bu hastalık, hastanın durumuna göre sınıflandırılmaktadır. Bu durum neticesinde de hiç vakit kaybedilme de hastanın tedavisine başlanılmalı ve gereken durumlar hassasiyetle uygulanmalıdır. Smear sonuçları 3 farklı şekilde gelmektedir. Normal sınırlar içinde gelirse gereken müdahale yapılır ve hasta da herhangi bir rahatsızlık olmadı anlaşılır. İyi huylu değişikler hücresel olarak incelenmekte ve çıkacak ikinci sonuçlar içerisinde yer almaktadır. Bu rahatsızlık enfeksiyon olan durumlar ve iltihap, menopoz döneminde meydana gelen rahim ağzındaki rahatsızlıkları kapsar. Smear sonucu enfeksiyon ya da reaktif değişiklikler olarak gelirse bu rahatsızlığa karşı uygun tedavi uygulanarak smear tedavisinden sonra da bu işlem rutin kontrol ile tekrarlanıp kontrol altında takibi yapılmaktadır. Sonuncu sonuç ise epitel hücre anormalliklerdir. Bu durum rahim ağzı ve içerdiği bez yapılarını en dışta bulunan örtü gibi örtmektedir. Rahim ağzında bulunan bu örtü yani epitel, çok katlı ve yassı hücrelerden oluştuğu için skuamöz epitel ismi ile söylenmektedir. Rahim ağzında oluşabilecek kanserlerin ve kanser hastalığına sebebiyet veren rahatsızlıkların birçoğu bu epitelden kaynaklandığı bilmek gerekir.

Epitel hücre anormalliklerini oluşturan rahatsızlık 2 şekilde görülmektedir.
Adenokarsinom rahim ağzı kanseri

Atipik glandüler hücreler: bu durumda smear testinde rahim ağızını kapatan epiteli meydana getiren hücreler de değişiklikler meydana gelmektedir. Smear testi sonucu ASCUS gelen bir sonuçta 2 yılda bir düzenli olarak meydana gelen rahatsızlığın takibi açısından her 2-4 ayda bir smear testi yapılarak rahatsızlık kontrol altında olmuş olur. Semar testi üst üste 3-4 kez normal sonucu verene kadar uygulanır ve bu şekilde takip devam edilmiş olur. Hasta olan kadındaki bu rahatsızlık rahim ağızında oluşan enfeksiyon ve menopoza bağlı olarak herhangi bir değişiklik söz konusu ise hastaya uygun olan tedavi bu süre zarfında yapılmalı ve uygulanmalıdır. ASCUS gibi bir sonuç çıkması halinde izlenilecek durum çok büyük bir olasılıkla önemli bir rahatsızlık yani lezyonun olmadığı ve smear veya kolposkopik biyopsilerin de bu test sonucunda normal olduğu anlaşılmış olmaktadır. Bu rahatsızlık 2 yıl zarfı içinde ikincisinde yapılan smear testi de ASCUS olarak sonuçlanırsa ve bu takip sonucunda yine ASCUS olarak gelirse skuamöz intra epital lezyonun gelişiminin yüksek olduğu anlaşılmaktadır.

Epitelyal hücre anormalliği rahatsızlığından şüphelenmek kolay değildir ancak rahimdeki duyulan rahatsızlıklardan dolayı bayanların yapması gereken doktorlarına başvurarak smear testine girmeleri gerekmektedir. Bu test neticesinde uygulanan tedaviler ile rahatsızlık geçecektir. Bayanların bu tür rahatsızlıklara hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. Çünkü oluşabilecek rahim ağzı kanseri çok tehlikeli ve ciddi bir durumdur.
" } ] }