{ "title": "Fibröz Displazi", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/fibroz-displazi-7055.jpg", "date": "18.01.2024 23:59:47", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Fibroz Displazi; Kemik içerisinde fibrozis doku gelişmesi ile meydana gelmektedir. Kemik içerisinde fibrozis doku gelişmesi ile kemik dokusunun gelişimi zayıflamaya başlayarak kemiğin gelişmesine engel olmaktadır. Böylelikle zayıflayan kemiklerde şekil bozuklukları ve kemik kırılmaları meydana gelir. Fibroz displazi hastalığında hafif olgular halinde görülenlerde ağrı meydana gelir. Diğer belirtiler gözlemlenmez. Ağır vakıalarda ise bu durumda ağrı ve kemiklerde deformeler yani şekil bozukluğu ve kırılmalar meydana gelir. Bu ikinci tablo genellikle on beş yaş altı kişilerde daha sık rastlanan bir tablodur. Fibrozis displazinin vücut içerisinde yerleştiği kemikler; aslında vücutta herhangi bir kemikte bu fibrozis displazi görülebilmektedir. Birçok vakıada genellikle vücutta bulunan bir tek kemik etkilenmiştir. Bu türde olan fibrozis displaziye, monostatik form fibrozis displazi denmektedir. Birden fazla kemiklerde meydana gelen fibrozis displazi ise polyostatik fibrozis displazi olarak adlandırılır. Fibroz displazi hastalığının nedeni belli değildir. Genlerden kaynaklandığını gösteren bulgular son dönemlerde netleşen tetkiklerin başında gelir. Bu genlerde meydana gelen anormalliğin nedeni henüz bilinmese de anormalliğe neden olan mutasyon döllenme sonrasında embriyo da gerçekleştiği ve mutasyona uğrayan embriyonun hastada ne kadar erke meydana geldiği hastalığın hastada ne şekilde ilerleyici bir yapı sergilediğini açıklayıcıdır.

Fibroz displazinin sıklıkla tutulan kemikler
Birden fazla kemikte yaşanan fibrozis displazi hastalığı genellikle on yaş altı çocuklarda görülen bir vakıadır.

Fibroz displazi hastalığında hastada görülen bulgular; bu bulguların başlıcaları kemiklerin zayıflaması, ağrı oluşturması, şekil bozukluğu ve kırılmalardır. Ayrıca nadiren de olsa bu tür hastalarda endokrin hastalıkları da görülebilmektedir.

Fibroz displazi hastalığının tanısı nasıl konulur?

Hastalığının tanısı için genellikle ve sıklıkla kullanılan yöntemlerin başında bilgisayarlı tomografi, direk radyografi ve MR tetkikleri gelmektedir. Bunların yanı sıra ayrıca kemik sintigarafisi de yapılabilmektedir. Ayrıca ortopedi uzmanınız bunların hepsinin dışında hastanın kan testleri de isteyebilmektedir. Tanının kesinleşmesi bazı hastalardan açık veya iğne ile yapılan biyopside istenebilir.

Fibroz displazi hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalık oluştuğu hastalarda tesadüfen fark edildiğinde, hastada herhangi bir kemik deformitesi yoksa sadece hasta takip edilir. Eğer takip esnasında hastalığın bulgu ve deformitesi gelişim gösterip de kendisini ortaya çıkarırsa osteoproz kullanılarak bifosfonat grubu içerisinde yer alan ilaçlar hastaya uygulanır. Bu ilaç grubuyla hastalığın önüne geçerek kemiklerin zayıflamaması amaç edinilmiştir. Bifosfonat ilaçlar hastalara parenteral ve oral olarak tedavide kullanılır. Ayrıca bir de bu hastalıkta uygulanan cerrahi yöntem vardır. Bu cerrahi işlem kemikte ilerleyen derecede deformite meydana geldiğinde yapılır. Cerrahi işlem esnasında yapılan müdahale ise fibroz displazi oluşan yer çıkartılarak, yerine kemik greftleri yerleştirilir. Ayrıca yine ameliyat esnasında kemiklerde yaşanan deformite de düzeltilmektedir. Cerrahi işlemler ayrıca işitme kaybı veya görme bozukluğu yaratır bir yerde ise yine uygulanmalıdır. Bunların hepsinin yanında kemiğini zayıflayarak kırılmalarında da cerrahi işlem uygulanmaktadır.
" } ] }