{ "title": "Fibröz Nedir", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/fibroz-nedir-5941.jpg", "date": "21.01.2024 02:07:12", "author": "Hatice KOL", "article": [ { "article": "Fibröz nedir, Fibrozis (Bağ dokusu liflerinden zengin), liflerinden oluşmuş yara izi dokusundan meydana gelmektedir. Genellikle, enfeksiyon, yaralanma ve iltihabın ardından ortaya çıkmaktadır. Yara izleri normalinden fazla olursa; karın zarı iltihabın ardından bu bölgede yapışmalar, yara bölgesinin dışına taşan ve keloid adı verilen yeni doku oluşumu gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Yara izi, ayrıca interstisyel akciğer hastalıkları (Derin akciğer dokularının yara izi olması ve kalınlaşmasıyla tanımlanan bir hastalık grubu) gibi kronik iltihaplı hastalıkların ve siroz veya karaciğerde yaraya sebep olabilen hepatitin sonucu da olabilmektedir.

Karaciğer fibrozis nedir?

Kronik olarak karaciğer hastalıkları son aşamaya kadar geldiğinde karaciğerde fibrozis e neden olabilmektedir. Karaciğer fibrozis büyük oranda meydana geldiyse, bu siroz olarak tanımlanmaktadır. Buna sebep olan etkenlerin başında kronik virüs hepatitleri, alkol kullanılması, diğer toksinler, otoimmün hastalıkları ve metabolizma hastalıklarından oluşmaktadır. Karaciğer fibrozis durumunda zehirli maddelerin temizlenmesi, sindirim oluşması ve kan pıhtılaşması gibi önemli fonksiyonlar da kısıtlanma meydana gelmektedir. Nebdeleşme olan karaciğerde kanın akışı serbest bir şekilde olmadığı için, kan birikimi de sorun haline gelmektedir. İleri aşamalarda karın bölgesinde su birikmesi, beyinde birtakım sorunlar oluşması, vücutta organ yetmezliği, içten gelen kanama, karaciğer kanseri gibi sorunlar yaşanmaktadır.

Karaciğer fibrozis hastanın durumuna göre farklı kuluçka süresi oluşmaktadır. Bundan etkilenen kişilerde bazen yıllar sonra da ortaya çıkmaktadır. Toplumda oldukça yaygın şekilde karaciğer fibrozis görülmektedir. Hastalığın ilk başlarında belirtileri çok fazla etkili olmamaktadır. Ciltte değişimler ortaya çıkabilmektedir. Ellerin içinde kızarıklık gibi belirtiler görülmektedir. Genellikle halsizlik ve enfeksiyonlara yatkınlık görülmektedir.

Karaciğer fibrozis tedavisi nasıl yapılır?

Tedavisi için öncelikle hastalığa sebep olan etkenler tespit edilmelidir. Hastalığa uygun bir tedavi uygulanmalıdır. Karaciğer fibrozis tedavileri karaciğerde olan hasarın durdurulmasına yardımcı olabilir ya da hasarı durdurabilmektedir. Fakat karaciğer fibrozis siroz aşamasında genel olarak düzeltilemeyebilir. Bunun nedeni ortadan kaldırılmış olursa, karaciğer kısmi de olsa kendini toparlayabilmektedir. Siroz hastalarının iyileşmesini sağlayacak ilaç ya da bitkisel bir tedavi yolu henüz bulunmamaktadır. İleri aşamasında hatta son evresinde hastaya karaciğer nakli yapılması gerekebilmektedir. Karaciğer nakli sonunda hastanın yaşaması sağlanabilmektedir. Sağlıklı günler dilerim.
" } ] }