{ "title": "Gözde Kök Hücre Tedavisi", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/gozde-kok-hucre-tedavisi.jpg", "date": "20.01.2024 23:07:05", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Gözde Kök Hücre Tedavisi, Göz bozukluğu günümüzde sık rastlanmakta olup bazen tedavisi olup bazen tedavisi olmamaktadır. Göz bozukluğunun orta yaş gurubunun üzerinde sık rastlandığı ve sonuç katarakt olduğu belirlenir fakat bazen ise bu göz bozukluğuna tavuk karası dediğimiz bozukluklarda eklenmektedir. Gözde kök hücre tedavisi ise yıllar önce ilk olarak fare üzerinde deney yapılarak olumlu sonuçlar alındıktan sonra insanlarda da tedaviye başlanılmıştır. Göz insanların hayatlarını rahat sürdürebilecek en önemli organlarından biridir. Fakat göz bozukluğundan dolayı insanların yaptığı birçok hata hayatlarında olumsuz yollar açabilir. Günümüzde görme işlevi hasarlı veya görmesi az olan gözlerin, kök hücre nakli ile yeniden görme işlevi kazanması oldukça başarılı olup hemen hemen artık her hastanede uygulandığı bilinmektedir. Ayrıca kök hücre tedavisi ile sağlam gözden alınan kök hücreler ile bozuk olan gözde uygulanarak bir süre sonra tekrar işlevine kavuşmaktadır. Gözün saydam tabakası olan kornea, 6 kat epitelyum hücreden oluşan ve devamlı yenilenen hücrelerden biri olmaktadır. Bundan dolayı kornea hücreleri görme işlevinin devamlılığını sağlamaktadır. Bundan dolayı korneanın sağlamlığını koruması için aynı şekilde görmenin devam etmesi için gözdeki kök hücreler hayati önem taşımaktadır. Çünkü saydam tabakayı oluşturan kök hücreler bir haftalık yaşam sürecine sahip olmaktadır. Yani gözün en önemli tabakası olan kornea 7 gün içinde kendini tamamen yenilemektedir. Fakat bu yenilenme olmaz ise ağrı, şiddetli batma, gözde kararma meydana gelerek yenilenmeme devam ederek bir süre sonunda yapısı bozularak ve böylece görme yeteneği tamamen yok olmaktadır.

Gözde kök hücre tedavisi yapıldığı zaman pterjıum dediğimiz yani gözde et çıkması sonucu kısmi bir limbal kök hücre hastalığı olarak bilinmektedir. Tedavi sırasında kök hücrelerin eksik olduğu yerdeki pterjıum alınır ve yerine aynı ya da diğer gözden konjonktiva nakli yapılarak hastalık bu şekilde tedavi edilebilir. Limbal kök hücre tedavisi ise nasıl ve ne şekilde olursa olsun gerçekleştirilmesi büyük önem ve dikkat edilmesi gereken bir ameliyat olmaktadır. Ameliyat olan kişinin eğer bir gözü sağlam ise o gözden kök hücre alınarak diğer göze nakledilerek gerçekleştirilir. Fakat diğer ikinci gözde rahatsız ise kişinin anne, baba, kardeşten kök hücre alınarak tedavisi sağlanır.

Körlük için bu bulunan ameliyat ile İngiliz bilim adamları kişinin 5 yıl içerisinde tekrar görmeye başlayacağını bulmuştur. Gözde kök hücre tedavisinde araştırma sonucu bu kök hücreler gözün mevcut yapısına uyum gösterdikten sonra işlemini yerine getirdiği belirlenmiştir. Fakat gözdeki bağışıklık sisteminin zayıf olması vücudun kök hücreyi reddetmesi ile ilgili beklentiler yaşanmaktadır. Binlerce kök hücre sayesinde görme kaybı yaşanan göz tekrar işlemini yapmaya dönüyor fakat on binlerce kök hücre bir karaciğere yenileme sağlamamaktadır. Retinanın alt kısmına kendini yenileyebilen kök hücre naklederek birçok hasta ameliyat edilmektedir ve bu hastaların çoğu görme oranlarında oldukça başarılı ve olumlu ilerlemektedir. Gözler aynı zamanda yüzün bütün anlamını oluşturduğu temel bir kısım olmaktadır. Fakat gözde kök hücre tedavisi ile yapılan ve düzelmeyen bozukluklarda olmaktadır. Örneğin darbe sonucu oluşan görme bozukluğunda kök hücre ne kadar koyulursa koyulsun yenilenmez. Ayrıca her göz kararması ve görme bozukluğunda kök hücre tedavisi yapılmamaktadır.
" } ] }