{ "title": "Homolog Kromozom", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/homolog-kromozom-4572.jpg", "date": "21.01.2024 05:32:23", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Homolog kromozom biri anneden diğer biri babadan gelen şekil ile büyüklük açısından, aynı karaktere tesir eden kromozomlardır. Gen dizilişi genelde değişik olabildiği gibi benzer de olabilir. Mayoz bölünme esnasında tetrat, sinaps ve crossing over homolog kromozomlar arasında olur. Sinaps, mayoz bölünme esnasında, homolog kromozomların birbirlerine sarılması vakasıdır. Tetrat, sinaps ile birbirine sarılmış 4 kromatit, 2 homolog kromozomdan ortaya çıkan bir yapıdır. Crossing-overse homolog kromozomların sinaps görünen yerinde olan gen değişimidir ve farklılığın esasını oluşturur. Her mayozda bir tane tetrat oluşmaktadır.

Homolog Rekombinasyon ve İşlevi (Umumi rekombinasyon olarak da bilinir), benzer ya da aynı sıralara sahip olan DNA iplikleri arasında nükleotit dizilerinin birbiri ile yer değiştirdiği bir genetik rekombinasyon tipidir. Bu oluşum sırasında DNA birkaç defa kesilir, sonra da birleştirilir. Homolog rekombinasyon, DNA'daki çift iplikli kırılmaların hatasız tamirinin kullanılmasının yanı sıra, mayoz esnasında krosover yolu ile yeni DNA dizi bileşimlerinin oluşumunu da sağlar. DNA'daki yeni meydana gelen bileşimler genetik çeşitlemeler oluşturur. Genetik varyasyonlar yeni, muhtemelen yararlı olabilecek alelade kombinasyonlarıdır, bunların üreyen canlı topluluklar içinde oluşmaları, bu değişiklikleri taşıyan bireyin değişen doğa şartlarına evrimsel adaptasyon göstermesini sağlar.

Dna Onarımı: homolog rekombinasyon bulunur, biri mitoz sırasında DNA tamirinde görülür, diğeri mayoz sırasında. Bunların ilk adımları aynıdır: çift iplikli bir kırık oluştuktan sonra, kırığın çevresindeki DNA'nın 5'ucundan bir bölüm kesilip atılır. Bunu izleyen İşgal adımında, hasara uğramış kromozomun çıkıntı yapan 3'ucu, hasarsız olan homolog kromozomu \"işgal\" eder. İşgalin arkasından iki kromozom arasında Holliday bağlantısı olur. DNA tamir yol ağında, 2. Bir Holliday bağlantısı meydana gelir. Bu iki bağlantının nasıl ayrıldığına bağlı olarak, mayotik versiyonda kromozom krosoveri olur veya olmaz. Homolog rekombinasyonun, canlının üç üst aleminde korunmuş olması, onun esası bir biyolojik mekanizma olduğunu akla getirir. Protistalarda homolog rekombinmasyon genlerin bulunması, mayozun gelişim tarihinde erken ökaryot kökenli olduğu biçiminde yorumlanır. Bu genlerin bozulmasıyla birkaç tür kanser arasında alaka bulunduğundan, homolog rekombinasyon proteinleri aktif bir inceleme mevzusudur. Homolog rekombinasyon, ayrıca moleküler biyoloji içinde kullanılan bir tekniktir, hedef organizmalar için genetik farklılıklar meydana getirmek için kullanılmaktadır. Homolog rekombinasyon tekniği kullanan gen hedefleme teknikleri 2007 yılında Nobel Fizyoloji ya da Tıp Ödülü'nün konusu olmuştur.
" } ] }