{ "title": "Hücre Çekirdeği", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/hucre-cekirdegi.jpg", "date": "20.01.2024 03:46:26", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Hücre Çekirdeği, Hücre insan vücudunun oluşumunda etkili olan bir birimdir. Öyle ki hücrenin birçok kısımları bulunmaktadır. Bu kısımlar içerisinde tabi ki de hücre çekirdeği en önemli bölümü oluşturmaktadır. Hücre çekirdeği hücrenin bir nevi beyni niteliğindedir. Hücrelerin işleyişi sırasında olsun, bölünmesi sırasında olsun bu gibi durumlar direk olarak hücre çekirdeğine bağlıdır. Hücre çekirdeği bu gibi durumlarda hücrenin yönetilmesinde rol oynamaktadır. Hücre çekirdeği aynı zamanda kalıtımda da önemli roller oynamaktadır. Kalıtım bilgilerinin diğer canlıya taşınmasında direk olarak hücre çekirdeği görev yapmaktadır. Hiçbir hücre çekirdeği çıkarıldığında yaşayamamaktadır. Sadece yeşil alglerde ve bazı bakterilerde çekirdek bulunmamaktadır. Bu hücrelerin ise bölünmeleri oldukça kolay olur. Bunların yanında alyuvarlarda çekirdek bulundurmadıkları için bölünme durumları görülmez. Hücre çekirdeği üzerinde bulunan zar çift katlıdır. Çekirdek zarı, kromozomların sitoplazmaya dağılmalarını önlemektedir. Bu nedenle çekirdek daha korunaklı bir yapıdadır. Hücre çekirdeği aynı zamanda RNA ve TRNA'ların geçişini sağlamada önemli görevler almaktadır. Hücre çekirdeğinin dış kısmında Ribozomlar bulunmaktadır. Bu bazı hücrelerde görülmektedir.

Hücre çekirdeği, şekil olarak, büyüklük olarak, canlıdan canlıya farklılıklar göstermektedir. Örneğin bir insanda bulunan hücre çekirdeği ile bir hayvanda bulunan hücre çekirdeği arasında fiziksel farklılıklar ve başka farklılıklar gözlemlenebilir. Fakat genel olarak çekirdeğin şekli ve yapısı bütün hücrelerde hemen hemen aynıdır. Hücre çekirdeği hücrenin bütün hayatsal faaliyetlerini yönetmektedir. Böylece canlının genetik maddesi korunmuş olmaktadır. Çekirdek bölünme olayında en son bölünen birimdir. Bunun nedeni yeni hücreye çekirdeğin son anda verilerek yaşamasının sağlanmasıdır. Bu kalıtım ve yönetim merkezi olan hücre çekirdeği, hücre için en önemli organeldir. Hücre çekirdeği içerisinde kromozomlar yer almaktadır. Bu kromozomlar mitoz bölünme ya da mayoz bölünme sırasında farklılıklar gösterebilir.

Hücre çekirdeği tüm hücrelerde dört kısımdan meydana gelmektedir

Çekirdek zarı; Çekirdek zarı çekirdeğin etrafını kaplayan ve çift katlı bir yapıda olan organeldir. Protein ve yağlardan yapılmış olan bu zarın hücre çekirdeğinde birçok görevi bulunmaktadır. Tabi ki bu zarın en büyük görevi kromozomların dağılmasını ve çekirdeğin zarar görmesinin engellenmesidir. Üzerinde ribozomlar bulunan bu zar, sitoplazma da madde alışverişine yardımcı olarak büyük bir görevi üstlenmiş olmaktadır.

Çekirdek Plazması; Homojen bir yapısı olan bu sıvı çekirdeğin içerisini doldurmuş bir haldedir. Bu sıvıya genellikle çekirdekçik sıvısı denilmektedir. Bolca enzimden oluşan bu sıvı hücre çekirdeği içerisindeki boşlukların doldurulmasında etkilidir ve yüzde altmış oranda sudan oluşmuştur.

Çekirdekçik; bu organel hücre çekirdeği içerisinde bulunan ve çekirdekten daha küçük bir yapıda olan koyu renkteki cisimlerdir. Açık ve zarsız bir yapısı bulunmaktadır. Oldukça korunaksız bir haldedir. Protein yönünden oldukça zengin olan çekirdekçik, yumurta hücresinde oldukça büyüktür.

Kromatin iplikleri ve kromozomlar; Kromatin iplikleri oldukça uzun iplikler şeklinde ve bir yumak halindedir. Bu iplikler genellikle hücre bölünmesinde etkilerini göstermektedir. Kromozomlar ise kalıtsal özelliği DNA'ya taşıyarak özelliklerin yavru hücreye geçmesini sağlamasıdır. Bu önemli görev tabi ki hücrenin önemli bir birimi olan kromozomlar tarafından yapılmaktadır.
" } ] }