{ "title": "Hücre Döngüsü", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/hucre-dongusu.jpg", "date": "21.01.2024 06:13:49", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Hücre Döngüsü, Hücre, oldukça eski zamanlardan beri biyolojide araştırma konusu olan bir yapı taşıdır. 19. Yüzyıldan günümüze gelen bu araştırmalarla ilgili birçok bilgi elde edilmiştir. Hücrenin bölünmesi, hücrenin ölümü, hücrenin yenilenmesi gibi durumlar aslında hücre döngüsü konusu içerisinde incelenen durumlardandır. Hücre döngüsü, canlılar için oldukça büyük önem taşıyan ve belli aşamalarla oluşum gösteren bir durumdur. Bu durum uzun süreler boyunca sürekli olarak tekrarlayarak hücrelerin yaşamının devamını sağlamaktadır. Biyoloji kapsamında olan hücre döngüsü, aslında oldukça anlaşılır ve kolay bir konudur. Hücre döngüsünün üç ana aşaması bulunmaktadır. Bu aşamalarda kendi aralarında farlı gruplar oluşturmuştur. Hücre döngüsünün ilk aşaması İnterfaz evresidir. Bu evre döngünün ilk aşamasını oluşturduğu için başlangıç evresi de denilebilir.

İnterfaz evresi: bu evre daha önceden bölünmüş bir hücrenin tekrar bölünme olayını meydana getirmesi için hazırlandığı bir evredir. Bölünmeye hazırlanan hücre bölünebilmesi için yeteri kadar büyüklüğe ulaşması gerekmektedir. Bu evrede hücre hızlı bir şekilde büyümeye başlar. Bu durumda hücrenin enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerjiyi ise önceden ürettiği enerjilerden alarak evreye devam edebilir. İnterfaz evresi kendi içinde üç aşamaya ayrılmaktadır. Bu aşamaları sırasıyla şöyle açıklayabiliriz.
Mitoz Bölünme: bu evre bütün canlılarda görülebilen ve kalıtım özelliğinin en yüksek olduğu evredir. Bölünmeden önce hücrede görülen özellik aynı şekilde yavruya geçer. Ortaya çıkan her iki yavruya özellikler eşit olarak dağıtılır. Bu evre interfaz evresinin tam olarak tamamlanmasından sonra meydana gelmektedir. Bu evre, en az interfaz evresi kadar büyük önem taşımaktadır.

Stokinez (Sitoplazma bölünmesi): bu evre hücre döngüsü olayının son evre olarak kabul edilmektedir. Yani bu evrede çekirdek bölünerek hücre bölünmesinin sonuna gelinir. Bu evre, adından da anlaşıldığı gibi sitoplazmanın bölündüğü evredir. Bitki ve hayvan hücrelerinde farklılıklar gösteren bu bölünmeler, sitoplazmanın boğumlaşması ile meydana gelir. Çekirdek bu evrede bölünmektedir. Çekirdeğin bölünmeye başlaması sırasında stokinez boğumlaşır ve bölünür. Böylece ortaya yeni iki hücre gelir. Bu hücreler ana hücre ile aynı özelliği taşır. Oluşan yeni hücrelerin büyüklükleri değişiklikler oluşturabilir. İşte hücre döngüsü bu şekilde gerçekleşen bir olaylar zinciridir. Oluşan yeni hücrelerde gelişerek aynı aşamalardan geçer. Böylece döngü devam etmiş olur.
" } ] }