{ "title": "Hücre Kaça Ayrılır", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/hucre-kaca-ayrilir.jpg", "date": "21.01.2024 09:13:14", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Hücre Kaça Ayrılır, Canlının canlılık özelliklerini gösteren en küçük yapı birimine hücre denmektedir. Hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek olmak üzere üç bölümden oluşmakta olup canlı varlıkları cansız varlıklardan ayıran bir birimdir. Hücre ökaryot ve prokaryot olarak ikiye ayrılmaktadır. Ökaryot hücre gelişmiş hücre grubu olmaktadır. Zar, sitoplazma, çekirdek ve organeller meydana gelmektedir. Prokaryot ise gelişmemiş hücrelerdir. Ayrıca bu hücrelerde kendi alanlarında ikiye ayrılmaktadır. Örneğin ökaryot hücre bitki ve hayvan hücresi olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu iki hücre arasında farklılık vardır. Örneğin bitki hücresinde hücre çeperi bulunur, hayvan hücresinde bitki çeperi bulunmamaktadır. Örneğin bitki hücresinde sitoplazmada plastitler vardır, hayvan hücresinde yoktur.

Bitki hücresinde lisozom ve sentrozom bulunmamaktadır, hayvan hücresinde lisozom ve sentrozom bulunmaktadır. Prokaryotik hücreler mavi yeşil bakteriler sitoplazmalarında zarla çevrili bir çekirdek taşımamaktadır. Canlılığın devamı için gerekli metabolizma olayları yapıları üzerinde olmaktadır. Memeli canlıların alyuvarlar hücrelerinde çekirdek olmamaktadır. Ökaryot hücrelerde ise çekirdek çift katlı zarla sitoplazmadan ayrılmıştır. Gelişmiş çok hücreli canlılarda yapı ve görev bakımından benzer hücre dokuları, dokular organlan, organlar sistemleri sistemler de organizmayı oluştururlar. Ökaryotik hücreler, Prokaryotlara göre çok gelişmişlerdir, hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve protistler alemlerini kapsamaktadır.

Hücre ikiye ayrıldığı gibi çok biçimde olabilmektedirler. Çoğunlukla alyuvarlar gibi yumurta veya küresel olmaktadır. Prokaryot hücrelerin ribozomları vardır. Bu hücrelerin hayati faaliyetleri sitoplazmada ve hücre zarında gerçekleşir. Ökaryotda ise kromozomlar, DNA'dan ve proteinden oluşmuş olup, mitozla bölünürler. Tüm hücreler temelde hemen hemen aynı yapıya sahip olmaktadır. Fakat bulundukları dokuya ve dolayısıyla fonksiyonlara bağlı olarak bazı karakterist özellikler göstermektedirler. Hücrede bulunan zarın ise birçok faydası olmaktadır. Madde alışverişinin sağlamaktadır, salgıyı sağlar, enzimleri taşımaktadır, hücrelerin birbirlerini tanımalarını sağlar. Biçimlerinin değişik olmasının yanı sıra, en küçük hücre yaklaşık olarak 2-5 mikronluk bir çapa sahip olmaktadır. Bütün hücreler beslenme, büyüme, uyarılara cevap verme ve üreme özelliklerine sahiptirler. Ayrıca bütün hücreler aynı yapı planına sahiptir. Hücre bozukluğu nedeni ile kişilerde zamanla rahatsızlıklar görülür. Organel hücre içerisinde bulunan kendi içinde özelleşmiş yapılar olarak bilinmektedir. Hücre bölünmesi, tek hücreli canlıların çoğalması, çok hücreli canlıların büyümesi, erkek ve dişi eşey hücrelerinin meydana gelmesi için gerekli biyolojik olay olmaktadır. Monera alemini oluşturan prokaryot canlıların en yaygın ve en çok bilinen grubu bakteriler olmaktadır. Hücreler 2 şekil olarak sınıflandırılır. Bu tür hücreler her seferinde kendini yeniler.
" } ] }