{ "title": "Hücre Metabolizması", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/hucre-matebolizmasi.jpg", "date": "19.01.2024 05:56:56", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Hücre Metabolizması, Canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesine hücre denmektedir. Hücre en küçük canlı ve fizyolojik birim olmaktadır. En küçük canlı bile hücreden meydana gelmektedir. Bundan dolayı insan vücudunun neredeyse tamamını hücre kaplamaktadır. Binlerce hücre çeşidi bulunmaktadır değişik fonksiyonlarda, değişik şekillerde. Yapı itibari ile iki çeşit hücre vardır. Bakteriler ve mavi, yeşil alglerin çekirdeksiz ve sitoplazma organelleri bulunmayan prokaryotik hücre, çekirdekçiği, birden fazla kromozomları ve sitoplazma organelleri bulunan hücreler ökaryot hücre olarak adlandırılmaktadır. Hücrelerde ise meydana gelen kimyasal reaksiyonların hepsine metabolizma denilmektedir. Küçük moleküllerin su vererek birleşmesine dehidrasyon sentezi, büyük moleküllerin parçalanmasına hidroliz denilmektedir.

Hücrelerde gerçekleşen dehidrasyon ve hidroliz olaylarının hepsine metabolizma denilmektedir. Metabolizma: Anabolizma ve katabolizma olarak ikiye ayrılmaktadır. Anabolik reaksiyonlar ölen hücrenin yerine yenisinin yapılması, büyümesi, yaraların onarılması gibi faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Hücredeki yapım olaylarına ise katabolizma denir. Hücre metabolizması olarak bilinen bu metabolizmanın görevi ise yaşam için gerekli enerjiyi besin maddelerinden sağlamaktadır. Canlı yapısını oluşturmak amacıyla gerekli yapı taşlarını sentezleme oluşturamadıkları besinleri parçalayarak sağlar. Her canlı hücre bir enerji dönüştürücüsü olmaktadır.

Canlılar hem gelişmeleri hem de istirahat anında canlılıklarını devam ettirebilmeleri için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Hem mevcut durumunu koruması hem de yeni hücre üretmesi için canlının enerji ihtiyacının karşılanması hücre metabolizması yolu ile olmaktadır. Bir hücre içinde bir hücreden bir hücreye veya bir organizmadan bir organizmaya enerji akışı olmasıdır. Canlı sistemlerde en fazla kullanılan enerji çeşidi kimyasal enerji olmaktadır. Mekanik, kimyasal, ısı. Işık ve nükleer enerji şeklinde bulunmaktadır. Hücrenin büyüyebilmesi, çoğalabilmesi ve bedendeki belli işlevlerini yerine getirebilmesi enerji oluşturmasına bağlı olmaktadır. Enerjinin ise elde edilmesi için canlının çeşitli metabolik faaliyetleri yerine getirmesi gerekli olmaktadır. Kısaca hücre metabolizması olmadığı zaman hiçbir şekilde uygun olmamaktadır. Yemek yeme, uyuma, temizlenme ve benzeri faaliyetler sırasında vücudunuz devamlı kalori yakmaktadır bu hücre metabolizması sayesinde dışarı atılır. Vücuttaki kas ve yağ dokularının birbirlerine oran olmaktadır. Hücre metabolizmasını hızlandırmak sizin elinizde olmaktadır. Hücre metabolizması olarak bilinen şey tıpkı günümüzde olduğu gibi sağlıklı zayıflamaya bile birebir çözüm olmaktadır.
" } ] }