{ "title": "Hücre Nedir", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/hucre-nedir.gif", "date": "19.01.2024 05:00:37", "author": "ömür patat", "article": [ { "article": "
Hücre nedir, Hücre dokunun en küçük parçasıdır. İnsan, hayvan ve bitki dokuları hücrelerden meydana gelmektedir. Her dokunun kendine has bir hücresi vardır ve bu hücrelerin genel özelliklerine de bakılarak hangi dokuya ait olduğunu da öğrenmek mümkündür. İnsan vücudu da sayısız hücreden meydana gelmektedir. Hücrelerin incelenmesi sonucu hastalıkların genel özellikleri anlaşılır. Pataloji mikropların hücre ve dokulardaki yaptıkları değişikleri incelemektedir.

Canlının canlılık özelliklerini taşıyan, yapı ve görev bakımından en küçük parçası hücredir. Hücreler de gelişmişlik düzeyine göre kendi arasında ikiye ayrılmıştır. Bu hücreler;

Prokaryot hücreler: Hücre olarak en basit yapıya sahip olanıdır. Bu hücre çekirdek zarla çevrilmemiştir ve kalıtsal madde DNA sitoplazma içinde dağınık bir durumdadır. Bu hücre de hücre zarı, sitoplazma ve ribozom bulunur. Organelleri ribozom dışında bulunmaz. Su yosunlarının ve bakterilerinin hücreleri ise prokaryot hücredir.

Ökaryot hücreler: bu hücrelerin çekirdeği ve organelleri zar ile çevrilmiştir. Hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek olmak üzere üç kısımdan meydana gelmektedir. İnsanların, hayvanların, bitkilerin ve bazı tek hücreli canlıların hücreleri ökaryot hücredir.

Hücre Yapısı 4 çeşittir; Hücre zarı, Hücre duvarı, Çekirdek ve Sitoplazma bulunmaktadır.

Hücre Organelleri ise 9 çeşittir; Mitokondri, Kloroplast, Koful, Lizozom, Ribozom, Sentrozom, Endoplazmik retukulum, Golgi aygıtı ve Plastitler bulunmaktadır.

Almış oldukları görevlerle hücrenin her bir yapısında meydana gelen olaylarda görev alarak hücrenin yapısını ve organellerini oluşturmaktadırlar. Mikroskop ve tarihine de bakarsak Leeuwenhoek mikropları inceleyebilmek amaçlı tek mercekli bir mikroskop icat etti. Bu saha da çok ileriye giderek aşamalar elde etti. 1665 yılında Robert Hook çok mercekli mikroskopun büyütmesini incelerken şişe mantarında odacıkları gördü ve kesitlerdeki gördüğü dikdörtgen şekilli boşluklara hücre adını vermiştir. Nehemeyah Gru bitki üzerinde inceleme yaparak hücresel yapı da olduklarını ifade etti. 1831'de Robert Bron çalışmaları esnasında hücredeki çekirdeği gördü. Teodor Svan hayvan hücreleri, Matthias Schlaiden de bitki hücreleri üzerinde çalışarak hücre teorisini idea ettiler. Rudolf Virchow araştırmacı hücrelerin değişik tip bölünmelerle çoğaldıklarını bularak yavaş yavaş hücrenin gelişimin de baya bir yol katetmişlerdir. 1934'te 100.000 defa büyütülebilen elektron mikroskopun keşfi ile yeni bir hücre modeli ortaya çıkmıştır.

Hücre, insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerin en küçük yapı taşıdır. Kendi içerisindeki yapısal faaliyetleri yaşamlarını sürdüren hücreler birçok aşamadan geçerek sürekli kendini yenileyebilmektedir. Bu küçük hücreleri ise mikroskop dışında görmek imkânsızdır. Mikroskopun icadı görülebilen hücreler insanlar da milyonlarca bulunurken muhteşem bir temel yapıdır. Hücrelerin içinde bulunan kalıtsal özellikler sayesinde anne babanın özellikleri çocuğa geçmektedir. Birçok özelliği içinde bulunan hücreler varlığı ile ispatlanmış ve her geçen gün kendini yenilemekte ve geliştirmektedir. Uzunca yıllar daha bilim adamları hücreleri daha da inceleyerek ve gelişen teknoloji ile de daha ayrıntılarını geliştireceklerdir.
" } ] }