{ "title": "Hücre Zarından Madde Geçişleri", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/hucre-zarinin-madde-gecisleri.jpg", "date": "20.01.2024 12:00:55", "author": "kaan ketenci", "article": [ { "article": "
Hücre zarından madde geçişleri, yaşam için aldığımız besinlerin vücudumuzun çeşitli hücre, doku, organ ve sistemlerinin işleyişini sağlamak amacıyla parçalanması için gereken bir geçiştir. Birçok yolla hücre zarından madde geçişleri gerçekleşir. Biyoloji biliminde bu geçişler çeşitli alt başlıklarla bilinmektedir.

Bu başlıklar şunlardır;
Aktif Taşıma Hücre zarından madde geçişlerini sağlarken, aynı zamanda enerji, biyolojik ismiyle ATP harcayan geçiş türüdür. Bu geçiş türü, genellikle büyük moleküllerin hücre içerisinden girebilmesini sağladığı için, enerji gerektirmektedir. Dolayısıyla enerji harcatan bir geçiş türüdür.

Pasif Taşıma ise hücre zarından madde geçişlerini sağlarken, enerji harcatmayan geçiş türüdür. Bu geçişte genellikle hücre zarından geçebilecek büyüklükte küçük moleküller, çeşitli protein yapılı enzimler yardımıyla, enerjiye gerek duymaksızın geçerler.

Aktif ile pasif taşımanın her ikisi de hücre zarından madde geçişleri sağlarken, ikisinin farklı isimlendirmelerinin sebebi aktif taşımanın enerjiye ihtiyaç duyularak yapılması, pasif taşımanın ise enerjiye ihtiyaç duyulmadan yapılmasıdır.

Ekzositoz denilen hücre zarından madde geçişi, egzo kelimesi Latince 'dış' anlamına gelir- dışarı atmak, endositoz denilen hücre zarından madde geçişi ise içeri almak anlamına gelir. Yani vücudumuz atık maddeleri de ekzositoz yoluyla enerji harcayarak dışarı atar.

Endositoz iki şekilde gerçekleşir
Fagositoz, katı maddelerin hücre içine alınması olayına verilen isimdir. Pinositoz ise sıvı maddelerin hücre içine alınmasına verilen isimdir.

Ayrıca hücre zarından madde geçişleri konusunda bilinmesi gereken bazı terimler vardır: ozmos, difüzyon. Difüzyon, küçük moleküllerin yoğunluk farkı esasına dayanarak enerji harcanmadan hücre içine alınmasıdır. Ozmos ise suyun bu işlemle hücreye alınması, yani suyun difüzyonudur. Bu terimler de hücre zarından madde geçişleri alt başlığında incelenmektedir.
" } ] }