{ "title": "Hücrenin Kısımları", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/hucrenin-kisimlari.jpg", "date": "21.01.2024 15:51:38", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Hücrenin Kısımları, Hücre insan vücudunun en küçük ve en detaylı bir yapı taşıdır. Öyle ki insanlardaki bu varlık canlıların birçoğunda milyonlarca katrilyonlarca belki daha fazla miktarda bulunmaktadır. Elbette ki uzun yıllardan beri hücre konusu bilim adamlarının araştırma konuları arasında olmuştur. Fakat günümüzde gelişen yöntemler artık hücrenin tüm bölümlerinin incelenmesine ve artık kafalardaki soru işaretlerinin kalkmasına neden olmuştur. Hücreniin birçok kısmı vardır. Hücrenin kısımları farkı farklı görevlerin yapılması ile hücrenin tamamının canlı kalmasına fayda sağlamaktadır. Şüphesiz her canlıda bulunan hücre bazen çekirdeksizde olabilmektedir. Ama hücrelerin geneli çekirdeklidir ve bu nedenle çok daha hızlı yenilenebilir. Hücre kısımları yaptıkları farklı görevler nedeni ile darklı gruplara ayrılmıştır. Bu nedenle hücrenin kısımları tek tek incelemeliyiz.

İlk olarak hücrenin en önemli bölgesi olan çekirdek kısmını sizlere tanıtmak istiyorum

Çekirdek; Hücrenin en iç kısmında bulunan çekirdek Hücre genlerinin bütünlüğünü sağlamaktır. Bu denli önemli görevi olan bir hücre çekirdeği, hücre için olmazsa olmazlardan biridir. Hücre çekirdeği hücrenin bir nevi yöneticisi niteliği taşımaktadır. Hücrenin kısımları ile bağlantılı olan kromozomlar, bu çekirdek içerisinde bulunmaktadır. Çekirdeğin üzeri kapalıdır ve hücrenin en önemli bölgesidir. Hücre bölünmeleri ile çekirdek bir hücrede kalır ve daha sonra diğer hücrede de çekirdek oluşur.

Hücrenin diğer bir önemli noktası olan hücre zarı yine hücrenin oluşumunda oldukça önemli bir role sahiptir

Hücre zarı; Hücrenin dışını kaplayan ve moleküllerin yardımı ile hücrenin dışarı ile alışverişini sağlayan bir bölgedir. Bu zarda bulunan moleküller aralık oluşturarak hücre içerisine gerekli minerallerin alınmasını sağlamaktadır. Hücrenin şekil almasında ve Hücre içerisini ve hücre çekirdeğini koruma görevini alan hücre zarı üstlendiği daha birçok görev ile oldukça önemli bir yer taşımaktadır.

Diğer bir hücre kısmı ise hücre duvarıdır. Bu kısımda diğer kısımlar gibi birçok görevi üstlenmektedir

Genellikle bitki hücrelerinde bulunan hücre duvarı hemen hemen hücre zarı ile aynı görevleri taşımaktadır. Hücre duvarı hücrenin en dış yapısıdır. Selülozdan meydana gelen önemli bir tabakadır. Bu tabaka hücre zarı gibi içeri madde alışverişi gibi görevler üstlenmez ve cansız bir kısımdır. Yaptığı en önemli görev hücreye yapı ve destek sağlamasıdır. Bu zar nedeni ile canlı aktif bir şekilde hareket etmemektedir. Cansız yapısı nedeni ile hücre duvarı hücre hareketlerini engeller.

Sitoplazma; Sıvı halde olan bu madde hücre zarı ile çekirdek arasında yer almaktadır. Bu kısmında oldukça önemli görevleri bulunmaktadır. Çünkü hücrenin canlı olması direk olarak sitoplazma sıvısı ile alakalıdır. Çoğunluğu sudan oluşan bu kısmın içerisinde birçok enzim bulunmaktadır.

Endoplazmik redikulum; Hücre içerisinde iletişimde görev alan bir kısımdır. Hücre kısımları arasında önemli bir yere sahiptir.

Golgi aygıtı; Birçok kişinin adını bildiği gölgi aygıtı güçre içerisinde yağ oluşturmada görev alan bir kısımdır.

Lizozom; Sindirim enzimlerinden oluşan bir bölümdür.

Mitokondri; Hücrenin canlı kalabilmesi için bu kısm ihtiyaç duyulmaktadır. Mitokondri, hücre için gerekli enerjinin üretilmesinde etkili olmaktadır. Hücrenin kısımları arasında önemli bir yere sahiptir.

Kloroplast; Sadece bitki hücrelerinde bulunmaktadır. Bu hücreler içerisindeki Fotosentezin yapılmasında etkilidir.

Sentrozom; bu kısım da sadece hayvan hücrelerinde görev alan bir bölümdür. Hücre bölünmesinde kutuplaşmanın oluşmasını sağlamaktadır.

" } ] }