{ "title": "Hücrenin Yapısı", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/hucrenin-yapisi.jpg", "date": "20.01.2024 03:02:17", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Hücrenin yapısı, Hücre canlının oluşumunda meydana gelen ve canlıyı oluşturan en küçük yapı birimi olarak bilinmektedir. Hücre doğada bulunmakta olan bütün canlılarda bulunmaktadır ve canlıların oluşum meydana getirmesi için hücrelerin oluşması gerekmektedir. Hücre oluşumları bazı canlılarda tek hücre olarak bazı canlılarda ise birden çok hücre olarak meydana gelmiştir. Canlıların oluşumunda her canlıda bulunan hücre yapısı aynı olmamakla birlikte hücrelerin sayısı da değişkenlik göstermektedir. Canlılarda bulunmakta olan en küçük hücre bakteri olarak bilinmektedir ve hücreler gözle görülmez bir yapıda da olmakla birlikte mikroskop ile incelenmektedir.

Hücrenin yapısı genel olarak oluşumlarına göre sıraladığında tek hücreli canlılar ve çok hücreli canlılar olarak sıralanmaktadır.
Hücrenin yapısı hususunda bu makalemizde gerekli görülen açıklamalara değinerek sizlere bu konu hakkında bilgi vermeye çalıştık. Hücrenin yapısının oluşumuna bağlı olarak hücre çeşitleri de meydana gelmiş bulunmaktadır. Hücre yapısına göre meydana gelen hücre çeşitlerini sıralayacak olursak eğer hücre çeşitleri prokaryot yani ilkel hücreler ve ökaryot yani gelişmiş hücreler olarak sınıflandırılmaktadır. Hücre yapısına göre prokaryot hücre: Basit yapılı hücreler olarak bilinmektedir ve prokaryot hücreler diğer hücreler gibi çekirdek çevresi zar ile çevrilmemiştir. Prokaryot hücreler ribozom dışında organelleri içerisinde bulundurmamaktadır. Hücre yapısına göre ökaryot hücre çekirdeği ve organellerinin etrafı zar ile çevrilmiş olan hücrelere ökaryot hücre denilmektedir.
" } ] }