{ "title": "Kas Hücresi", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/kas-hucresi.gif", "date": "20.01.2024 10:24:00", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Kas hücresi, hakkında bilgi sahibi olabilmek için kasları incelemek gerekir. Kaslar, bedende kemiklere güç uygulayarak vücudun hareket etme imkânı sunan yapılardır. Vücuda dayanak veren ve hareket etmesini imkânı sunan kemikler, adale ve eklemlerin yardımıyla tek arada çalışır.

Kasların çeşitleri

Çizgili kaslar: Çizgili kaslar iskelet adaleleri şeklinde tanımlanır. Hücreleri uzunca ve silindir şeklindeki hücre zarının altında bulunurlar. İskelete ilişkili şekilde çalışırlar. Çizgili kaslar iskelet ile vücudun hareket etmesini gerçekleştirir. Çizgili kaslar insanın beyin denetimi ile çalışır. Düz kaslara göre çabuk biçimde kasılır ve çabuk yorulur.

Düz kaslar: Düz kaslar mekik şeklindedir ve adale hücreleri tek çekirdekten oluşur. Oval tarzı hatırlatan çekirdekler hücrelerin ortasında konumlanır. Düz kaslar çizgili kaslara nispeten daha yavaş, daha itinalı ve uzunca müddetli yapılardır. İstemsiz iş gören solunum, sindirim, boşaltım ve üreme sistemlerinde bulunan organların yapılarında düz kaslar mevcuttur. Düz kaslar mikroskop yardımıyla incelendiğinde sarkoplazmalarında bantlaşma ile karşılaşılmaz ve dolayısıyla düz adale olarak isimlendirilirler.

Kalp kası: Kalp kasının yapısı çizgili kasa benzemektedir. Fakat iş görme sistemi çizgili adale benzeri iradeli değil irade dışıdır. Kalp kasının iş denetimi sinirsel sisteme bağlıdır. Sinirlerde oluşacak hasar kalp adalelerinde felç oluşumuna neden olabilir. Kalp kası, vücudun hareketliliğini sağladığı amaçlı diğer dokulara yönelik daha çok miktarda oksijen ve enerjiye ihtiyaç duyar. Kalp kası çekirdekleri ortada kısımdadır ve adale lifleri çizgili kasta olduğu gibi düz lif şeklindedir.

Kaslar kendi aralarında 3 sınıfa ayrılırlar. Çizgili adale, kalp kası ve düz adale olarak bilirler.

Kasların vücuda faydaları nelerdir?
Çizgili kasların özellikleri nelerdir?
Düz kasların özellikleri nelerdir?
Kalp kasının özellikleri nelerdir?
" } ] }