{ "title": "Koful", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/koful-9731.jpg", "date": "21.01.2024 02:53:12", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Koful, Sitoplazmada yer alan, içi sıvı dolu boşluklara verilen isimdir. Vakuol ismi de verilen koful, bütün bitkiler ve mantarlar ve bazı hayvanlar ile bazı bakterilerde görülmektedir. Koful zarına tonoplast ismi verilirken, koful sıvısına ise tonoplazma denilmektedir. Genç olan bitki hücrelerinde sayı olarak fazla ve küçük, yaşlı hücrelerde ise sayı bakımından az ve büyüktürler.5 tane koful çeşidi bulunmaktadır. Sindirimkofulu, besin kofulu, boşaltım kofulu, defo kofulu ve kontraktil kofuldur.

Kontraktil Kofil, Amip, paramasyum ve öglena gibi, tatlı suda yaşayan tek hücreli canlılarda bulunmaktadır. Hücreye giren fazla suyu kasıldıktan sonra, hücre dışarısına atar. Bu olay hücrede homeostaziyi olayının gerçekleşmesini sağlar. Homoeostazi, kelime anlamı olarak, kararlı ve dengeli iç çevre manasına gelmektedir. Kararlı ve dengeli iç çevre canlılığın devam etmesi için zorunludur. Daha önce bahsettiğimiz gibi pH dengesinin bozulmasıyla birlikte hücreyi ve canlıyı nasıl etkilediği konusunu hatırlayalım.

Besin Kofulu; Hayvansal bütün hücrelerde endositozla meydana gelebilir. Bitki hücrelerinde besin depolama işine yarar. Sindirim Kofulu; Besin kofulunun lizozomla birleşip, bütünleşmiş halidir.

Boşaltım Kofulu; Sindirim artıklarının yer aldığı kofullardır.
" } ] }