{ "title": "Kök Hücre Bağışı", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/kok-hucre-bagisi.jpg", "date": "21.01.2024 12:09:52", "author": "Soner Bahşi", "article": [ { "article": "
Kök Hücre Bağışı, kişilerin gönüllü olarak başvuru yaparak, 18-50 yaş aralığındaki sağlıklı her bireyin yapabileceği kök hücre bağışı başvurusu ile yapılmaktadır. Kök hücre bağışı yapılması, alıcı dediğimiz hasta için hayati önem taşımaktadır. Nakil aşamasında kullanılan kök hücre kemik iliğinden, kandan ya da göbek kordonundan elde edilmektedir. Büyük çoğunlukla kemik iliğinden elde edilmesinden dolayı ise kemik iliği nakli olarak da bilinir.

Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılıyor?

Öncelikle bağış yapacak olan vericinin, tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. Bu nedenle hastadan alınacak belli miktarlardaki kan ve doku testlerinden olumlu bir sonuç alınması gerekmektedir. Eğer olumlu sonuçlar gelirse, kişi kök hücre bağışını gerçekleştirebilir. Bunun ardından hasta olan kişi ile verici arasında bir uyum olması gerekmektedir. Bu uyum tespit edildikten sonra, hastanın kemik iliğini boşaltarak temizlenir ve yeni kök hücre nakil edilerek, vücuda uyum sağlaması sonucu hastanın iyileşme süreci takip edilir.

Kök Hücre Hangi Hastalıkların tedavisinde Kullanılır?

Kemik iliği kanserleri ve birçok organ kanserlerinde, kalıtsal anemi hastalığında, kemik iliğinin çalışmadığı veya az çalıştığı durumlarda, lösemi tedavilerinde sıkça kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Kök Hücre Bağışında Hangi Yöntem Kullanılır?

Kök hücre nakli aşamasında periferik yöntemi ya da kemik iliği yöntemi kullanılır. Bu iki yöntem arasındaki farka baktığımızda, periferik kök hücre toplama yöntemi ile daha fazla kök hücreye ulaşılmaktadır. Bu sayede hasta olan bireyin iyileşme süreci de daha hızlı gerçekleşmektedir.
" } ] }