{ "title": "Kök Hücre", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/kok-hucre.jpg", "date": "19.01.2024 04:07:53", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Kök hücre, insan vücudunda değişim göstermemiş şekilde işlevsel özelliklerini meydana getirmekte olan ve insan vücudundaki bütün dokuların düzenli olarak işlerlik kazanmasını sağlayan, insan vücudunda farklı türden meydana gelen bütün hücrelerin yerine geçerek o hücrelerin aynısını oluşturmakta olan ana hücre olarak bilinmektedir. İnsan vücudunda hiçbir şekilde değişim göstermemiş olan kök hücre bölünebilme özelliğine sahip olmakta, kendisini sürekli olarak yenileme özelliği göstermekte ve insan vücudunda bulunmakta olan bütün organlara ve dokulara dönüşebilme özelliği göstermektedir. Bu hücrenin insan vücudunda oluşan hasarların giderilmesinde önemli bir rolü bulunmaktadır. Kök hücre yapısı itibarıyla insan vücudunda zedelenen herhangi bir bölgenin onarılmasında, hasar gören bölgenin hızlı bir şekilde eski haline döndürülmesinde ve bu zedelenmelerden dolayı meydana gelen hücre kayıplarının giderilmesinde zarar gören hücrelerin onarılması için o hücrelerin yerine geçmektedir. Bu sayede insan vücudunda zarar gören bütün hücrelerin tekrardan eski halini alması sağlanır ve yeniden o bölgede bulunan hücrelerin çoğalması ile zarar gören bölgede oluşan hasar giderilmiş olur.

Kök hücre en fazla oluşum gösterdiği zaman anne karnında olan bebeğin o süreçte gelişme aşamasına kadar bulunduğu süre içerisinde meydana gelir ve anne karnında oluşan bebeğin hücrelerin oluşumu ile gelişimi sağlanır, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi için hücrelerin meydana gelmesi ile vücudun işlerlik kazanması ve vücutta organların oluşumunu meydana getirmektedir. Bebeklik dönemimde bu hücrelerin canlı olması ve sürekli olarak çoğalması bilinen hususlardan olmaktadır. Fakat kişilerde gelişmeye bağlı olarak yaş ilerlemesi ile kök hücrelerin yavaşlaması meydana gelir ve bu hücrelerin fonksiyonlarını yerine getirmesinde güçlükler meydana gelir ve buna bağlı olarak yaşı ilerleyen kişilerin vücudunda herhangi bir kazadan dolayı vücutta meydan gelen zedelenmelerin onarılması oldukça zaman almaktadır. Kök hücreler değişik türlerden embryodan, fetustan ve yetişkinlerden elde edilmektedir.

Kök Hücre Türleri
Kök hücre kendisini yenileme özelliği ile spesifik hücrelerin oluşumuna olanak sağlamaktadır. Kök hücreler insan vücudunda kendi kendine yetişme alanı bulmaktadırlar. Bu nedenle kök hücrelerin insan vücudunda kolaylık ile. Çoğalma eğilimleri bardır. Kök hücreler oluşumları itibari ile insan vücudunda ana hücre olmalarından dolayı insan vücudunda meydana gelen bütün hücrelerin yerini alabilmekte ve bu hücrelerin yerini alması ile değişim göstererek çoğalma sağlamaktadır. Kök hücre oluşumu itibariyle kendini yenileyebilme, çoğalma ve oluşturmuş olduğu hücre topluluklarının yenilenmesini sağlayarak sürekliliğini devam ettirmektedir. Kök hücrenin insan vücudunda onarıcı etki sağlaması ile bu özelliği sayesinde insan vücudunda meydana gelen zedelenmelerin hızlı bir şekilde onarımını sağlamakta olup zarar gören hücrelerin tekrardan yeni hücrelerin meydana gelmesi ile fonksiyonlarını devam ettirebilmesi sağlanmaktadır. Kök hücreler kişilerin yapmış oldukları kazalarda meydana gelen yaralanmalarda yaralanma oluşan bölgenin korunmasını sağlar ve o bölgede hücrelerin hızlıca eski haline dönmesini oluşturur.
" } ] }