{ "title": "Konjugasyon", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/konjugasyon-5492.jpg", "date": "20.01.2024 00:30:07", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "Konjugasyon: yan yana olan iki canlının arasında geçici bir sitoplazmik köprü kurulması ve kurulan köprüsü üzerinde geçişin sağlanmasıdır. Bu eşeyli üreme şekli genellikle bakterilerde ve terliksi hayvanlarda görülmektedir. Bu sistem bağırsağın hızlanmasını yarayan birinci sistemdir. İkinci sistem ise bağırsağın yayılmasını hızlandıran, bakterilerin halka şeklinde DNA'larında ortaya çıkması ve diğerleri de bunu alarak kendi çizgilerini kopyalamasıdır. Halka şeklindeki bu DNA parçalarını plazmit bilinmektedir. Bu plazmitlerde birden çok antibiyotiğe karşı antikor geliştirmesi olası bir durumdur.

Bakteriyel konjugasyon

Bakterilerin genetik aktarılması yöntemlerinden biridir. Verici hücre DNA'sının tamamını ya da bir kısmını doğrudan temas veya seksplus aracılığıyla alıcı hücreye aktarılması olayıdır. Bakteriyel konjugasyon, hücrelerin teması yoluyla maddeler arasında meydana gelen genetik malzeme aktarımıdır. Transformasyon ve transdüksiyon gibi yatay bir gen transferi sistemidir. Bakteri konjugasyonu çoğu zaman hatalı olarak cinsel birleşmenin ya da üremenin benzeri olarak bilinir. Fakat bunlar cinsel bir süreç değildir. Çünkü eşey hücrelerinin birleştiği bir zigot oluşturması ile hiçbir ilişkisi yoktur. Sadece verici bir hücreden alıcı bir hücreye genetik malzeme aktarım mıdır? Konjugasyon olabilmesi için bakteri veren hücrelerin konjugatif yani hareket edebilir genetik unsura sahip olması gerekir. Bunlar çoğu zaman konjugatif plazmidlerdir. Koligatif plazmidlerin çoğu alıcı hücrede benzer bir plazmitin olup olmadığını algılayabilecek bir sisteme sahiptir. Bilgi aktarımı genetik alıcı hücreye bir yarar sağlayabilir. Mesela antibiyotik direnci verilerek ortamda bulunan bir besin maddesinin sindirilmesini sağlayacak bir enzim sentezlenmesi sağlanabilir. Genetik organlar bakterinin genetik parazitleri olarak konfeksiyonda bu maddelerin yeni konaklara aktarmak için evrimleştirme olduğu bir mekanizma olarak da algılamabilmektedir. Konjektif plazmidlerin prototipi F plazmididir. F faktörü olarak da bilinmektedir. F faktörü 100 kilo baz çifti uzunluğunda bir epizone oluşmaktadır. Yani bakteri kromozomuna ilave edilebilen bir plazmiddir. Kendi ikileştirme mekanizmasına sahiptirler. Bir bakterinin eklenmiş ya da tek bir F Piramidi olmuş olabilir. Bu durumda F pozitif denir. F plazmidi 30 kilo baz çifti uzunluğunda ve 40 günde oluşmaktadır. Konjugasyon başladığında Relaksozom adı verilen bir protein kompleksini oluşturur. F plazmidin tra konumu, pilin geni ve denetleyici genlerden oluşmaktadır. Bunlar sayesinde F negatif bakterilere bağlanabilen villusları oluşturur.

Paramesyumda konjugasyon

İki paramesyum yan yana gelerek aralarında sitoplazmik köprü kurulur. Her paramesyumun küçük çekirdeği mayoz bölünme ile geçirilir. Mayoz bölünme sonucunda oluşan dört küçük çekirdekten 3 tanesi ve bunun yanında bir büyük çekirdek kaybolur. Sadece bir tane küçük çekirdek kalır. Her bir paramesyumun kalan küçük çekirdek mitoz bölünmesi geçirir ve 2 tane küçük çekirdek meydana gelir. Oluşan çekirdekten bir tanesi karşılıklı değişebilir. Çekirdekler birleşerek döllenme ortaya çıkartır. Daha sonra iki paramesyum birbirinden ayrılır ve her bir tane paramesyum çekirdeği 3 mitoz bölünme geçirerek 8 çekirdek meydana getirir. Bu çekirdeklerin üç tanesi kaybolur. Kalan beş çekirdekten 4 tanesi büyük çekirdeği dönüşür. Geri kalan bir tanesi ise küçük çekirdek şeklinde kalır. Daha sonra her bir paramesyumun küçük çekirdeği mitoz bölünme geçirerek iki küçük çekirdek meydana gelir. Paramesyumla sitoplazma bölünmesi gerçekleşerek çekirdekler meydana gelir. İki büyük ve bir küçük çekirdekten 4 Paramesyum gerçekleşir. Paramesyumda gerçekleşen konjugasyon da mayoz bölünme ve döllenme gerçekleşir ve böylelikle birey sayısı artar." } ] }