{ "title": "Lökosit", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/lokosit-5469.jpg", "date": "21.01.2024 02:34:55", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Lökosit, Vücudu hastalıklara karşı korumak amacıyla bağışıklık sistemi ile görev yapan ve beyaz kan hücreleri olan lökositlerin normal bir insanda her mikro litrede 4500 ve 10000 hücre arasında olması gerekir. Enfeksiyona neden olan bakteri ve virüsleri ortadan kaldırılma görevi olan lökositler halk arasında akyuvar olarak bilinir. Ortaya çıkmasına idrar kesesinde, böbrekte ya da idrar yolunda ortaya çıkan hasarlara sebep olabilir. Aynı zamanda vücutta lökosit sayısını artırarak diğer bir neden ise vücutla yabancı maddelerin bulunmasıdır. Lökosit sayısının artmasına yani lökosit yüksekliğine lökositoz denir.

Lökosit idrara nasıl geçer, hastalıklarla savaşırken yok olan veya zarar gören lökositleri vücut idrar yoluyla atmak için daha fazla oranda lökosit üretir. Vücuttaki eski hücreler idrar yoluyla atıldığı için az miktarda idrarda her zaman lökosit olması normal bir durumdur. İdrarda eğer aşırı oranda lökosit varsa bu durum idrar yolu enfeksiyonun göstergesi olabilir.

İdrarda lökosit bulunması neden olur?

Böbrek enfeksiyonu, çoğunlukla idrar yolunda başlayarak böbreğe yayılan böbrek enfeksiyonu idrarda lökosit oranının artmasına sebep olur. Bununla beraber idrar yolu ve üretrada oluşan iltihap ve idrar kesesi enfeksiyonu da idrarda lökosit seviyesinin artmasına yol açabilir.

Gebelik, gebelik döneminde vajinada oluşan kirlenmeden dolayı idrarda lökosit sayısı artabilir. Gebelik aynı zamanda idrarda protein sayısının artmasına da sebep olabilir.

Uzun süre idrarın tutulması, bu durum idrar kesesinin zayıflamasına neden olur ve bu da idrar kesesinin boşalmasını zorlaştırır. İdrarın uzun süre idrar kesesinden boşaltılmaması idrarda lökosit oranının artmasına neden olan bakteriyel enfeksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilir.

İdrar yolunda tıkanıklık, idrarda lökosit görünmesine neden olan bir diğer etken de idrar yolundaki tıkanıklıktır. Bu durum zamanla idrarda kan görülmesine de neden olabilir. Leğen kemiği tümörü, idrar kesesi ya da böbrek taşları, leğen kemiği zedelenmesi, prostat büyümesi ve idrar yolundaki yabancı maddeler boşaltım sisteminde tıkanıklığa sebep olabilir.

İdrarda lökosit belirtileri, ateş, titreme, böbrek iltihabı, idrardan kan gelmesi, idrarın bulanık veya kokulu olması, idrar esnasında acı hissetme, sık sık idrara çıkma, idrar kesesi tümörü ve sistemik lupus eritematozus idrarda lökosit belirtileri arasında sayılabilir.

İdrarda lökosit yüksekliği teşhis ve tedavisi, lökosit seviyesini kontrol edebilmek için çubuk testi uygulanır. Bunun yanı sıra mikroskobik test yapılabilir. Aynı zamanda lökosit oranındaki dengesizlikleri gözlemlemek amacı ile test istenebilir. İdrarda yüksek oranda lökosit olmasının uzun süre devam etmesi durumu, böbrek ve idrar kesesinin hasara uğramasına neden olur. İdrarda lökosit durumunu belirlemek için yapılan kan testi tedaviye ihtiyaç olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olur.

İdrarda lökosit tedavisi, lökosit seviyesini artmasına sebep olan enfeksiyonun tedavi edilmesi ile başlar ve tedavi yöntemi enfeksiyonun türüne göre değişiklik gösterebilir. Muayeneden sonra doktor tarafından enfeksiyonun giderilmesi için gerekli olan antibiyotik ilaçlar reçete edilir ve hastalığın çok ilerlediği durumlarda hayati tehlikesi olan böbrek enfeksiyonun tedavi için hastanın hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekli olabilir.

İdrarda lökositin tedavisinde aynı zamanda hijyen kurallarına dikkat etmek oldukça önemlidir. Enfeksiyon giderilmesi için cinsel organ yumuşak bir sabunla yıkanarak temizlenmeli ve iyice kurulanmalıdır ve enfeksiyon giderilene kadar hastanın cinsel ilişkiden kaçınmasında fayda vardır. Bakterinin çoğalmasını gidermek amacı ile iç çamaşırı sık sık değiştirilmeli ve cinsel organa elle dokunmaktan kaçınılmalıdır. İdrarda lökosit seviyesinin atmasını engellemek için uygun beslenme alışkanlığı da oldukça önemlidir besleyici gıdaların tüketilmesi lökosit seviyesinin artmasını engelleyebilir. Lökosit seviyesi yüksek olan kişiler idrar yolunun iç bölümünde yer alan bakterilerin gelişmesini engelleyen yaban mersini suyunu fazla olmamak şartıyla tüketebilir. Bunun yanı sıra karbonat ve su karışımının içilmesi boşaltım sistemindeki Ph değerini değiştirir ve enfeksiyona sebep olan bakterilerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Şeker, yağ ve tuz oranı yüksek olan gıdalardan uzak durulmalıdır. Lökosit seviyesini düşüren sarımsak, soya proteini, yeşil ve siyah çay, üzüm ve kuruyemiş gibi gıdalar tüketilebilir. B ve C vitamini içeren gıdaların tüketilmesi enfeksiyonunun giderilmesine yardımcı olur ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Lökosit seviyesinin normalin üstüne çıkmasına neden olan durumlar, sarkoidoz gibi sistemik enfeksiyonlar, lösemiler, hamilelik durumu, lokal enfeksiyonlar, aşırı sigara tüketilmesi ve miyokart enfarktüsü gibi durumlar lökosit seviyesinin yükselmesine neden olur.

Lökosit seviyesinin normalin altına düşmesine neden olan durumlar, gribal enfeksiyon gibi bazı virüs hastalıkları, tifo ve paratifo, aplastik anemi, miliyer tüberküloz, alösemik lösemi, brucella hastalığı ve riketsiya hastalıkları gibi durumlar lökosit seviyesinin düşmesine neden olur.
" } ] }