{ "title": "Magnezyum", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/magnezyum-824.jpg", "date": "21.01.2024 15:29:43", "author": "Filiz gül", "article": [ { "article": "Magnezyum, gümüş beyazlığında bir metaldir ve genel olarak başka metallerle karıştırılarak kullanılır. Kimyasal simgesi Mg'dır ve atom numarası da 12'dir. Toz halinde olan bu element kolayca tutuşmasından kaynaklı önem kazanmıştır. Hatta zamanında magnezyum yakılarak flaşlı fotoğraflar çekilmiştir.

Magnezyum, biyokimyasal reaksiyonlar dışında vücudumuz tarafından da D vitaminini dengelemede kullanılmaktadır. Vücudun günlük magnezyum ihtiyacı erişkinlerde 300 mg iken yaşlılarda 350 mg'dır. Emziren bayanlarda ise bu miktara 600 mg'a kadar çıkabilmektedir. Alınması gereken magnezyumu almamak da birçok sorunu beraberinde getirebilmektedir. Magnezyumun eksikliği kalp hastalığına, böbrek yetmezliği, ani kalp durmalarına, kemik kaybına ve hafıza kayıplarının yaşanmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda insanların kendini yorgun ve halsiz hissetmelerine sebep olmaktadır. Yeterli miktarda magnezyum alarak da yağları yakabilir ve kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Magnezyum alan sporcuların kasları almayanlara göre daha çok gelişmektedir. Enerji gereken durumlarda vücut magnezyuma ihtiyaç duyar ve ondan faydalanır. Magnezyum kandaki şekeri enerjiye dönüştürür ve vücuttaki enzimleri harekete geçirerek vücudun daha dinç olmasını sağlar. Aynı zamanda sinir sistemi ile bağlantılı olan magnezyum, depresyon belirtilerini en aza indirir ve kişiyi stresten kurtarır. Magnezyum eksikliği kişiyi stresten koruyamazken depresyon ile de savaşamaz hale gelebilmektedir. Fazlasıyla depresyona girmiş olan bünye ise bunu kaldırabilecek güce sahip olmayabilir. Bunun sonucunda da hafıza kaybı gibi hiç istenmedik durumlar yaşanabilir. Yeterli miktarda magnezyum alındığı taktirde bu gibi durumlar kendini minimum dereceye indirir. Vücut için oldukça yararlı sayılabilen bu mineral, günlük olarak alınması gerekmektedir. Bu nedenle içerisinde magnezyum bulunan gıdalarda her gün mutlaka tüketilmelidir.

Magnezyum diğer faydaları nelerdir?
İçerisinde magnezyum bulunan gıdalar

Ispanak, pazı, kara lahana, domates, şalgam, yeşil fasulye, soya fasulyesi, barbunya, mercimek, esmer pirinç, bezelye, pırasa, soğan, incir, üzüm, hurma, ahududu, çilek, portakal, muz, kuşkonmaz, kereviz, dereotu, brokoli, yulaf, ton balığı, karides, mantar, karpuz, patlıcan, kimyon, acı biber, rezene, karanfil, peynir, yumurta, tavuk eti, balık, biftek, fındık, yer fıstığı, badem, ceviz, yoğurt.
" } ] }