{ "title": "Meristem Doku", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/meristem-doku-7469.jpg", "date": "20.01.2024 14:51:54", "author": "dilan kısa", "article": [ { "article": "Meristem doku terimi ilk olarak 1858 yılında Karl Wilhelm Von Nageli tarafından kullanılmıştır. Yunancada bölmek anlamına gelen merizein kelimesinden türetilmiştir. Meristem doku, bitkilerin büyüme bölgelerinde bulunan ve bölünme yeteneğini sürekli devam ettiren hücrelerden oluşturan dokudur. Meristem dokuya sürekli doku, değişken doku, sürgen doku ve bölünür doku da denilebilir. Hücreler arası boşluğu yoktur. Çekirdekleri büyük, sitoplazmaları fazla, kofulları küçük, çeperleri ince ve metabolizmaları hızlı olan hücrelerdir. Meristem doku, mitoz bölünme geçirerek sık sık bölünme gerçekleştirir ve yeni hücreler oluşturur. (Zaten meristem dokunun temelini, bu özelliği sağlar.) Yeni oluşan hücreler, farklılaşarak sürekli doku yani meristem doku hücrelerini oluşturur. Meristem doku bulunduğu yere ve kökenine göre farklı sınıflara ayrılır.

Bulunduğu yere göre meristem dokular

Uç (Apikal) meristem: Kök, gövde ve yan organların uçlarında bulunur. Bu organların boyca büyümesini sağlayan meristem dokulardır.

Ara (İnterkalar) meristem: Bulunduğu organın boyca büyümesini gerçekleştiren ve sürekli dokular arasında bulunan meristem dokudur.

Yanal (Lateral) meristem: İsminden de anlaşılacağı gibi yanal meristem, bitkilerin enine büyümesini sağlar.

Kök apikal meristem (RAM), bitkinin kök büyümesi için meristematik hücreler sağlarken sürgün interkalar meristem (SAM), yaprak ve çiçek gibi organların oluşumuna yol açar. SAM ve RAM hücreler, hızlı bölünen hücrelere sahiptir. Ayrıca bu hücreler hayvan kök hücreleriyle benzer görev ve işlevlere de sahip olduklarından karıştırılabilmektedir.

Kökenlerine göre meristem dokular

Primer (Birincil, kambiyum) meristem: Embriyonik dönemden beri sürekli bölünen, bölünme yeteneğini kaybetmemiş meristem dokudur. Kök, gövde ve dalların uç kısımlarında bulunur.

Primer meristem; dermatogen, periblem ve plerom olmak üzere 3 kısımdan oluşur
Sekonder (İkincil) meristem: Değişmez dokuların, hormonlar etkisiyle sonradan bölünme özelliği kazanmasıyla oluşur. Kambiyum, çok yıllık açık tohumlu ve çift çenekli bitkilerin kök ve gövdelerinde bulunur.

Tek çenekli bitkilerde kambiyum yoktur. Kambiyum iç ve dış kambiyum olmak üzere 2 kısımdan oluşur
" } ] }