{ "title": "Mezenkimal Kök Hücre", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/mezenkimal-kok-hucre.gif", "date": "21.01.2024 02:10:21", "author": "ömür patat", "article": [ { "article": "Mezenkimal kök hücre, erişkin vaziyette kök hücre olup hücrelerin bağ dokularında bulunur. Dokular da destek bölümü olarak bilinen stroma hücresinin de temelini oluşturmaktadır. Bu kök hücreler bulunduğu dokudan hasarlı bir dokuya geçebilmektedir. Hasarlı olan dokularında doku tamirini gerçekleştirirler. Mezenkimal kök hücre olarak tanımlanan bu kök hücrenin keşfi ilk olarak kanda farklılaşabilen öncü bir hücre olarak keşif edildi. Daha sonra ise bu kök hücrenin mezenkimal kök hücre olduğuna karar verdi. 1924 yılında gerçekleşen bu olay Alexander A. Maximow tarafından keşfi yapılmıştır. 1960'lı yıllarda ise mezenkimal kök hücre hakkında çalışmalar daha ileri bir boyut kazandırıldı. Bu neticede kültürel ortamda çoğaltmayı başardılar. 1970 yılında sona eren bu bilimsel başarı Ernest McCulloch ve James Till tarafından başarılmıştır. Halen günümüzde bu bilgiler kullanılmakta ve bilgilerin birçoğunun dayanağı da bu çalışmalar olarak tarihe geçmiştir.

Mezenkimal kök hücrenin özellikleri de şöyledir; bu kök hücreler her ortamda farklılaşma özelliklerine sahiptir. Akciğer, mide ve kemik dokusunda görünüm olarak farklılık kazanırlar. Bu durumun sebebi olarak da ortamdaki farklı koşullardır. Yetenekleri kesin değildir ve her ortama göre de yetenekleri değişe bilmektedir. Herhangi bir doku da hasar tespit edildiği takdir de ise başka dokular da hasar da varsa tespit edilebilmektedir. Mezenkimal kök hücre de başka dokudaki hasar durumunda da diğer dokuya geçer ve gerçekleşen bu durum ile de birçok organda meydana gelen hasarı da düzeltmeye onarmaya başlarlar. Mezenkimal kök hücreler nasıl bir uygulama olduğu ise konnektif doku kökenli hücrelerle birçok farklı doku hücresinde farklılaşma ile solubl faktörler salgılayarak doku ve organ birleşmesine yardımcı olarak birçok durumu da lehine çevirerek hem de gen aktarımında kolaylık sağladığı, kalıtsal hastalıklar da olmak üzere birçok alanda uygulanma potansiyeli oldukça yüksektir. Bu durumlardan dolayı da doktorlar ve uzmanlar arasında bu durum çok büyük ilgi uyandırmaktadır. Hücreler arası doku uyum gerektiği için biyoteknoloji firmaları tarafından donar havuzları oluşturularak kullanıma açılmaktadır. Mezenkimal kök hücreler deneysel araştırmaları çok olsa da uzun süre takip edilen hastası yoktur. Etkinlik noktasında çalışmalar yeterli değildir.

Mezenkimal kök hücre tedavisi ülkemizde daha tam anlamıyla uygulanamamaktadır. Şu an bile bu tür hastalıkların tedavisi maddi olarak yüksek seviyelerdir. Çünkü çok yaygın olmadığı için belli başlı uzaman ve doktorlar tarafından gerçekleştirildiği için maliyeti de çok pahalı durumdadır. Ama gelişen teknoloji ile mezenkimal kök hücre tedavisi uygulanarak birçok rahatsızlık kesin olarak çözüme kavuşacak ve tıpta bu sayede ileri bir seviyeye gelecektir. Devlet kontrolünde bu uygulamalar artırılmalı teşvikler yapılmalı ve eğitici seminerle halkın bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Ama teknolojinin de gelişmesi ve devletinde teşviki ile ilerleyen yıllarda bu tur tedavilerinde önemi anlaşılacak ve uygulama alanı oldukça genişleyecektir.
" } ] }