{ "title": "Ökaryot Hücre", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/okaryot-hucre.jpg", "date": "19.01.2024 17:53:47", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Ökaryot hücre, üzerinde hücre zarı bulunduran canlılardır. Ökaryot aslında ikiye ayrılmış olan hücre türünden biridir. Prokaryot hücreler, ökaryotlara göre farklılıklar göstermektedir. Ökaryot hücrelerin kalıtsal özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler hücre içerisinde zarla kaplı olan çekirdeğin içerisinde bulunmaktadır. Ökaryot hücreler içerisinde bulunan kromozomlar DNA ve Proteinlerden meydana gelerek oluşum göstermiştir. Ökarot hücreler tabi kii prokaryot hücrelere göre çok daha fazla gelişmiş hücrelerdir. Bu hücreler insan yapısında da bulunan ve önemli özellikleri bulunan hücrelerdir. Ökaryot hücre, canlı evriminin önemli bir dönüm noktasıdır. Bu hücreler ökaryotlar ve algler ile değişime uğrayarak bakterilerle ayrı ayrı gelişim göstermişlerdir. Ökaryot hücrelerde sitoplazmalar proteinlerden meydana gelmiştir. Bu özellikleri ile diğer hücrelerden farklılıklar göstermektedir.1980'lerden beri incelenmekte ve sürekli olarak yeni bilgiler elde edilmekte olan bu hücre türü günümüzde tam olarak açıklanmış olmaktadır. Tıbbi olarak hala bu hücreler üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

Ökaryot hücrenin farklı özellikleri nelerdir?
Daha birçok özelliği ile ökaryot hücre diğer hücre çeşitlerinden ayrılmaktadır. Laboratuvar incelemelerine dayanarak bilim adamları bu hücreleri dörde ayırmışlardır. Bunlar bitki hücresi, mantar hücresi, hayvan hücresi ve protista olmak üzere sınıflandırılmıştır. Fakat protista genellikle bazı bilim adamlarında dışlanmıştır ve kabul edilmemiştir. En çok bilinen ökaryot hücre hayvan hücresi ve bitki hücresidir. Bu nedenle yapılan araştırmalar genellikle bu hücreler üzerinde gerçekleştirilmektedir. Hayvan hücreleri genellikle bu ökaryot hücre yapısından meydana gelmiştir. Bunun yanında ökaryot hücrelerden meydana gelen bitki hücreleri her ne kadar aynı tip hücre türünden meydana gelmiş olsa bile bunlar belirli farklılıklar göstermektedir. Hayvan hücresinin hücre zarı oldukça esnektir. Bu nedenle hayvan hücresine istenilen şekil verilebilmektedir. Fakat bitki hücresinde bu duruöu gerçekleştirmek imkânsız denecek kadar zordur. Ökaryot hücreler, endositoz denilen sistemle hücre içerisine madde alışverişi sağlamaktadırlar. Bu sistem sayesinde hücre gerekli besin ihtiyacını sağlayarak yaşamını sürdürür ve belli bir süre sonra bölünür. Ökaryot hücrelerde çekirdek, çekirdek kılıfı olarak adlandırılan çift zar ile çevrilidir. Bu zarların yapraksı bölgeleri endoplazmik retikulum oluşturmaktadır.
" } ] }