{ "title": "Orak Hücre Anemisi", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/ortak-hucre-anemisi.jpg", "date": "19.01.2024 18:53:11", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Orak hücre anemisi, genellikle ülkemizin doğu kısımlarında daha fazla görülen ve yaş, cinsiyet gözetmeden her insanda görülebilecek bir durumdur. Hastalığın genotomisi birçok doktor tarafından bile karıştırılmaktadır. Bu hastalıkta oraklaşmış kan hücreleri damarlarda tıkanıklığa neden olarak vücutta problemler meydana getirmesine neden olmaktadır. Oldukça riskli olan bu hastalık çoğu zaman bir uzuv kaybına ya da hayati tehlikelere neden olmaktadır. Hastalığın oluştuğu bölge enfeksiyonlara son derece açık ve olası en küçük enfeksiyonda bile çok büyük etkilere neden olmaktadır. Bu nedenle hastalığın teşhisi sonrası doktorların yaptığı ilk müdahale, hastayı enfeksiyonlardan uzak tutmak için ilaç tedavileridir. Bu hastalık genellikle doğumdan itibaren meydana gelen bir durumdur. Çocuklardaki orak hücre anemisi 3 ay sonra ortaya çıkarak kişilerde belirtilerini göstermektedir. Genellikle çocukluk yaşlarında ortaya çıkan bu sorun ilk başta el ya da ayak incinmesi ya da hasarı gibi algılansa da aslında bu durum oldukça tehlikeli bir durumdur. Bu nedenle çocuklarda görülen en küçük belirtilerde bile mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Orak hücre anemisi belirtileri nelerdir?
Orak hücre anemisi tedavisi nasıl yapılır?

Tıbbi olarak bu durumun net bir tedavisi bulunmamaktadır. Günümüzde tıp her ne kadar gelişmiş olsa bile bu gibi büyük sorunlara henüz tedavi geliştirilememiştir. Hasta üzerinde yapılan tedaviler genellikle hastayı enfeksiyonlardan korumak ve hızlanmasını yavaşlatıcı ilaç tedavileridir. Bu tedaviler genellikle hastalığın ilerlemesini engellemektedir. Hasta üzerinde yapılan koruyucu tedaviler genellikle damarların tıkanıklıklarını az da olsa azaltarak kişilerde hastalığın ilerleyerek enfeksiyon sorunlarının ortaya çıkmasının engellenmesidir. Günümüzde tıbbın ilerlemesi ile farklı tedaviler üzerinde çalışılmaktadır. Fakat henüz bu durumu önleyici bir tedavi geliştirilememiştir.

Orak hücre anemisi kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir. Bunun yanı sıra dış ortam bu hastalığın kötüleşmesine neden olabildiği için hijyene dikkat edilmelidir. Bu hastalık sıtma hastalığının yaygın olduğu bölgelerde oldukça fazla görülmektedir. Genellikle Arap kökenli insanlarda bu durum yüzde yirmilere kadar çıkabilmektedir. Kısaca oraklaşmış olan hücreler yarım ay şeklini alırlar. Bu nedenle hücreler damar içerisinde birikerek kan geçişini yavaşlatır. Bu nedenle kişide kangren sorununa benzer bir görüntü oluşur. İşte bu duruma tıbbi olarak Orak hücre anemisi adı verilmiştir.
" } ] }