{ "title": "Polip Nedir", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/polip-nedir-1792.jpg", "date": "21.01.2024 15:14:58", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Polip Nedir, Polipler insan vücudunun bazı bölümlerinde genellikle rahimde, rahim ağzında, rahim için ses tellerinde ve bağırsaklar gibi bazı organlarda meydana gelen küçük küçük ve daha çok iyi huylu olan tümör oluşumlarıdır. Rahim içi polipleri, rahmin içini döşeyen zar tabakalarından oluşmaktadır. Bu dokular normalin dışında büyüyerek boşluk bulduğu alana yerleşir ve burada polipler meydana gelmeye başlar. Başka yere yerleşse de polipler rahim olan bağlantısını kesmez ve rahime kadar uzanır. Buna da tıp biliminde saplı olan polipler denir. Saplı olan polipler zaman içinde rahim ağzından dışarı doğru sarkabilir. Bu durum poliplerin rahim içinde geniş bir alana yayılmasından kaynaklanmaktadır. Halk arasında polipler et parçası olarak bilinir.

Polip Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Rahim içinde oluşan poliplerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak östrojen hormonunun fazla ve hızının yüksek olmasından dolayı rahim içi poliplerinin oluşmasına sebep olacağı düşünülmektedir. Ayrıca meme kanserine yakalanan kişilerde tedavi durumunda tamoksifen tedavi uygulandığı durumlarda hastanın rahim içinde polip oluşumuna rastlandığı gözlenmiştir. Bu duruma sıklıkla rastlanır. Birçok araştırmaya göre, polipler ile genetik patolojilerin birbiri ile bağlantısı olma ihtimalini gözler önüne serer. Birçok kadın fazla doğum yapmaktan veya doğum kontrol hapı kullanmaktan dolayı rahim içi polipleri olduğunu düşünür ancak bu durumun kesinlikle bunlar ile bir alakası yoktur.

Polip genellikle bir belirti vermezler. Ancak farkında olmadan yapılan patolojik incelemeler sonucunda veya rahim ameliyatı yapıldığı esnada ortaya çıkar. En fazla karşılaşılan belirtiler adet düzensizliği, iki adet arası kanama ya da lekeler şeklinde kanama türleri, menopoz sonrası görülen kanamalar genellikle rahim içinde oluşan poliplerin oluşumundan kaynaklanır. Bazı sarkan polipler cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrılara sebebiyet verir. Bu durum oluştuğunda yapılan araştırmalar sonucunda poliplerin neden kaynaklandığını anlamak için birtakım patolojik tahliller yapılır. Yapılan tahliller sonucunda poliplerin rahim ağzından oluşan köken alan polip mi, rahim içi oluşan polip mi yoksa servikal polip mi olduğu bazen anlaşılması zor olabilir. Bunun için genel bir rahim tahlili yapmak şarttır.

Rahim içi (Endometrial) polipleri kısırlık ve art arda gelişen düşükler ile bir bağlantısı olup olmadığı kesin olarak bilinmemekle birlikte bir bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Gebelik oluşmaya başlandığı anda yumurta rahim içine yerleşen bir polip üzerine yerleştiğinde gelişimini tamamlayamaz ve düşmesine neden olur. Bu durumda poliplerin neden olduğu bir düşme olarak bilinir. Yapılan araştırmalar rahim içine yerleşen poliplerin her yüz kadının yirmi dördünde düşmeye neden olduğu gözlenmiştir. Polip olarak bilinen bu et parçasının kansere dönüşme ihtimalinin çok az olduğu açıklanmıştır.

Polip (Endometrıum) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Polipler bazen yalancı polipler ile karıştırılacağı için rutin ve sulu olan ultrason incelemeleri yapılarak gerekli olan tedavi yöntemine geçilir. Net sonucu almak için rahim iç boşluğunu daha net görüntülenmesini sağlayan sulu ultrasonografi (Sonohisterografi) yöntemi uygulanır. Bu yöntem polip tanısını koyabilmek için en güvenilir ve kesin sonuç veren bir yöntemdir. Rutin olan ultrason görüntülerinde cihazların duyarlılığı ve polip tanısını koymadaki saptaması %66 iken yapılan sulu ultrason da doğruluk pay %100 olarak saptanmıştır. Bu nedenle rutin ultrason yerine sulu ultrason daha çok tercih edilir.

Rahim içi oluşan poliplerin tedavisi yapılan patolojik tahliller sonucunda iyi huylu olup olmadığı anlaşılır ve kürtaj ya da histeroskopik yöntem ile görüntülenerek poliplerin rahim içinden alınmasıdır. Ancak kürtaj yöntemi ile yapılan tedavilerde polipler tam görülmediği için, poliplerin sadece bir kısmı alınabilir. Bu durumda poliplerin tekrar yenilenmesine sebebiyet verdiğinden pek tercih edilen bir yöntem değildir. Poliplerin alınması için genellikle histeroskopik yöntem tercih edilir. Böylelikle rahim içi tam olarak görüntülenerek polipler bulunduğu bölgeden kopartılarak temizlenir. Bir kez polip oluşan kadında sürekli yenilenme ihtimali olduğu için düzenli olarak polip olup olmadığını doktor kontrolünde takip edilmesi gerekir. Histeroskopi ve kürtaj yöntemi ile alınan polipler rahim içinden tam temizlendiği ve bir sıkıntı yaşanmadığı durumlarda başka bir tedaviye gerek duyulmaz. Herhangi bir rahatsızlığa sebebiyet vermediğinden ilaç tedavisi uygulamaya gerek yoktur.

" } ] }