{ "title": "Polipektomi Nedir", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/polipektomi-nedir-5979.jpg", "date": "19.01.2024 12:54:05", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Polipektomi nedir; Poliplerin kolonoskopi ile çıkarılması işlemine denir. Polipler kalın bağırsağın yüzeyini örten tabakanın anormal şekilde büyümesi sonucu ortaya çıkan ve bağırsak kanalının içerisine doğru büyüme oluşturan bir olgudur. Başka bir ifadeyle kalın bağırsağın iç yüzeyini kaplayan ve döşeyen üzerinde kabarıklara polip denir. Bu poliplerin kolonoskopi-sigmoidoskopi yardımıyla çıkarılmasına polipektomi denir. Endoskopi esnasında polipler özel aletler yardımıyla dışarı çıkartılmaktadır. Bu poliplerin boyutları birkaç cm'den bir mm'ye kadar değişiklik göstermektedir. Herhangi bir muayene sonucunda doktorun bu polipleri fark etmesi durumunda bu polipler direk polipektomi yöntemi ile çıkartılarak incelemeye gönderilir.

Polipektomi yöntemi ile çıkartılan polipler genellikle hafif bir anestezi ile kolonozkopi kullanılarak yapılmaktadır. Çıkarılan polip mikroskobik araştırmalardan geçirildikten sonra patalojiye gönderilir ve burada polin sapının temiz çıkması oluşan ve alınan polipin tedavi edildiğinin göstergesi gibidir.

Polipektomi nedir?

Kalın bağırsakta poliplerin çıkartılma şekillerinin başında kolonoskopi ile yapılan polipektomidir. Bu yöntem sayesinde bağırsakta oluşan polipler temizlenerek alınır ve patalojiye gönderilir. Bağırsakta görülen poliplerin birçoğu iyi huyludur. Ama her zaman kanser riski taşıma potansiyeli vardır. O yüzden de polip olan hastalardaki belirtilerin takip edilmesi ve mutlaka bağırsaktaki polipin, polipektomi yötemiyle alınması gerekmektedir. Boyutları farklı bir şekilde her hastada değişkenlik gösterse de bu poliplerin hepsi bir kanser riskidir. O nedenle doktor tarafından kolonoskopi yöntemiyle polipektomi uygulanarak hastadan poliplerin çıkartılması ve patolojide araştırılarak temiz olup olmadığına bakılması gerekmektedir.

Belirtiğimiz gibi kalın bağırsakta meydana gelen ve oluşan polipler genellikle iyi huylu bir yapıda olmasına rağmen bağırsak kanseri ile ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsaklarda meydana gelen kanserlerin yüzde doksan civarındakiler poliplerin yerleşim yerlerinde görülmektedir. Kalın bağırsaktaki poliplerin polipektomi yapılarak çıkartılması bu organda olabilecek kanser risklerinin de oluşmasını engellemektedir. Bu yöntem sayesinde birçok kişi kanserin kalın bağırsakta oluşmasına engel olabilmektedir. Polipektomi sayesinde alınan poliplerin kalın bağırsakta meydana getirebileceği kanser hastalıkları zamanında yapılan bu müdahale ile tedavi edilebilmektedir.
" } ] }