{ "title": "Prenatal Nedir", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/prenatal-nedir-2279.jpg", "date": "21.01.2024 16:53:20", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "Prenatal nedir, Doğum öncesi gelişen bebek hakkında bilgi edinmek, doğum öncesi hastalıkları ve doğum sonrası ortaya çıkabilecek durumlara müdahale edebilmek için gebelik devam ederken medikal tedavi ve bazı intra uterin düzeltici operasyon ile tedavi edilme şekli, yöntemi ve doğum öncesinde tanı koyma olarak isimlendirilir. Bazı ailelerde olacak bebeklerin problemli olması halinde bebeği dünyaya getirmemeyi isteyebilir. Ahlaki olarak ülkemizde ve dünyada tartışılan bir konudur ve hala netlik hâkim değildir. Bu nedenle prenatal tanı yapılıp yapılmamasına ya da tanı yöntemleri seçimi ve tanı sonrası davranış biçimleri belirlenmesi aşamaların tümünü özellikle karar verme aşamalarında anne baba adaylarının aktif katılımı ve sorumluluk paylaşımı bu yöntemle sağlanabilir. Prenatal nedir diye sorduğumuzda aslında kişinin doğum öncesinde bebek hakkında bilgileri elde etmesine denir.

Kimlere prenatal uygulanır?
Gebeliğin ilk üç ayında prenatal tanı yapmak

İnvaziv yöntemler, Koryonik Villus biyopsisi ince bir iğne eşliğinde Abdominal tabakasından örnek doku alınması esasına dayanan yöntemlerdir. Herhangi bir anesteziye gerek yoktur. Kordon tabakası empiy'de geliştiği için bebeğin genetik yapısını barındırır. Bu doku kültürüyle kromozom yapısı elde edilmesi ile genetik tanı konulur. Hamileliğin 10 ile 12 haftaları arasında yapılabilir. Kalıtsal bir bozukluk belirtilirse gebelik kolay kürtaj ile sonlandırılabilir.

Genetik tanı dışındaki invaziv yöntemler

Ultrasonografide bebeğin ense kalınlığı ölçümü 3 milimetre üzerinde olması halinde kromozom bozuklukları 10 kat arttırabilmektedir. Ancak bu yöntemle yapılan ölçümlerin ölçüm yapan kişilere göre değişiklik göstermesi yöntemi güvenliğini azaltır. Anne kanı ile yapılan testlerinde papp-a ve beta hCG oranlarına bakılarak anne karnında düzeyinin belirlenmesi ve laboratuvar sonuçlarının yorumlanarak özellikle de down ve turner sendromları için gereklidir.

Gebelik ikinci üç ayında prenatal tanı yapılması

Amniosentez: Usg ile amniyon sıvısından örnek alınarak fetüsün sıvı içerisindeki döküntü hücrelerin kültüre edilmesi ve kromozomun yapısında elde edecek genetik inceleme yapılması esasına dayanan invaziv yöntemdir. Gebeliğin 16 haftasından 22. Haftasında kadar uygulanabilir. Anestezi gerektirmez. Kromozom bozukluğu olan ve 35 yaş üstü anne adaylarına önerilir. Bu tanı yöntemi kesin olarak hastalığı belirler.

Kordosentez: Usg eşliğinde fetüsün göbek kordonundan kan örneği alınması esasına dayanır. 18. Haftadan itibaren uygulanabilir. Anestezi gerektirmez. Anne adayı işlem bittikten sonra birkaç saat dinlenmesi düşük riskini azaltır. Bu tedavi kromozomsal bozukluk riski taşıyan çiftlerde, anormal belirlenen bebeklerde, kan hastalıklarında, rahim içi enfeksiyonlarında ve başarısız olan amniyosentez uygulamalarından sonra yapılması önerilir. Prenatal nedir diye baktığımızda Aslında doğumdan önce anneye yapılan belli başlı yöntemler olarak görülür.
" } ] }