{ "title": "Prokaryot Hücre", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/prokaryot-hucre.jpg", "date": "19.01.2024 13:11:34", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Prokaryot Hücre, Hücre dokunun en küçük parçası olmaktadır. Bir zarın içindeki protoplazma ile ortasındaki çekirdekten meydana gelerek insan, hayvan ve bitki dokuları da bundan yani hücreden yapılmaktadır. Her dokunun kendine özel bir hücresi vardır. Bu yüzden hücrelere bakarak dokular ayırt edilebilmektedir. İnsan vücudu sayısız hücrelerden oluşmaktadır ve hastalıklar hücrelerde bazı değişikliklere neden olmaktadır. Hücrelerin incelenmesi sonunda hastalıkların meydana çıktığı görülmektedir. Hücrelerin değişik tip bölünmelerle çoğaldıkları belirlenmektedir. Hücreler iki tip olmaktadır bunlardan birisi prokaryot hücre birisi ise ökaryot hücre olmaktadır.

Prokaryot hücre bakteriler ve yeşil, mavi alglerdeki hücre tipi olarak bu gurupta yer almaktadır. Bu hücrelerin çekirdek zarı ile çevrili çekirdekleri olmamaktadır. Kalıtım maddesi olan DNA sitoplazma içerisine dağılmış olup ribozomları bulunmaktadır. Bu hücrelerin hayati faaliyetleri sitoplazmada ve hücre zarında zarar verir. Prokaryot hücre belli çekirdekleri olmayan kalıtım maddesi olarak sitoplazma olup dağınık halde bulunan hücrelerden biri olmaktadır. Zararlarının bulunmadığı halde ribozom organeli içererek sitoplazmanın pigmentleri ve oluşan hücre zarında mezozomlar bulunmaktadır. Çevresi ise kromozom ve proteinle çevrelenmiştir. DNA çemberi içerisinde iken mitoz bölünme kesinlikle gerçekleşmemektedir. Birçok hücre zarı bulunarak DNA kullanılarak bilgilerin aktarılmasını sağlamaktadır. Fotosentez mekanizmaları vardır. Kimyasal enerji depolanmasında ATP kullanılır. Yapısal farklılıkları açısından iki temel hücre tipi bulunmaktadır. Biri bakterilerde bulunan daha basit hücreler diğeri ise tüm hücrelerde görülen daha karmaşık hücre tipi olmaktadır. Hücreler dış ortamdan hücre zarı yoluyla ayrılır. Genetik bilgi hücrenin nükleoid denen bölgesinde toplanmaktadır.

Canlılar yapılarına göre sınıflandırılırken hücre yapıları daha çok göz önünde bulunmaktadır. Buna göre canlılar iki guruba ayrılmaktadır. Ayrıca prokaryot hücre ile ökaryot hücre arasında farklar bulunmaktadır. Yapısal olarak daha basit olan prokaryotik hücre yapısı sadece bakterilerde bulunmaktadır. Bunların ayrıca ortak olan özellikleri de bulunmaktadır. Benzer yapıda hücre zarı. Zar proteinlerini sentezleme ve hücre zarına yerleştirmede kullanılan mekanizmanın bezerliği olmaktadır. Benzer yapıda proteazomlar bulunmaktadır. Bir de ökaryotta bulunan prokaryotta bulunmayan özellikler vardır. Örneğin Karmaşık yapılı zarsı sitoplazmik organeller prokaryot hücrede bulunmamaktadır. Mayoz bölünme ve döllenme gerektiren eşeyli üreme prokaryot hücrede olmamaktadır. Prokaryot hücre yapısal olarak üçe ayrıldığını bilmekteyiz. Virüsle, bakteriler ve mavi yeşil algler. Virüsler çok küçük mikroorganizmalar olmaktadır. Meydana gelen hastalıkların çoğu bakterilerden oluşmaktadır. Çekirdeksiz hücreler hücre zarı ve protoplazmadan oluşmaktadır. Prokaryot hücrede RNA kopyalayabilen ribozomlarına sahiptir. Hücre zarı ökaryot hücrelerde olduğu gibidir fakat daha basit olmaktadır. Üstünde solunum enzimi taşır ve solunumu zar üzerinden gerçekleştirir. Ayrıca protein sentezi de aynı şekilde zar üzerinden yapılmaktadır. Çok narin ve hassas olduğundan dolayı zarı yırtılan hücre ölmektedir. Bakterilerin hareketini sağlar ve beslenmesinde oldukça etkilidir. Bakteriler beslenemeyip çoğalmadıkları zaman hareketsiz yani uykudaymış gibi uzun yaşamaktadırlar. Prokaryot hücreler genelde tek olarak yaşamaktadır. Genelde tıp prokaryot hücre gelişmemiş hücre olarak adlandırmaktadır. Prokaryot hücrelerin varlığı, elektron mikroskoplarının geliştirilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Prokaryot hücreler, ribozoma sahip olmaları nedeniyle protein sentezlemektedir.
" } ] }