{ "title": "Sentriyol", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/sentriyol-4300.jpg", "date": "20.01.2024 08:44:01", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Sentriyol genel olarak bir hücre içerisinde bulunan organeldir. İnsan hücresinde bulunmayan bu organel direk olarak bitki hücreleri içerisinde yer almaktadır. Hücre içerisinde farklı yapısıyla ve aynı zamanda yapmış olduğu görevler önemli roller almaktadır. Sentriyol, her ne kadar küçük bir organel olsa bile aslında son derece önemlidir. Çünkü sentriyol organelinin görev yapmaması durumunda hücrenin yaşaması mümkün olmamaktadır. Ökaryotik hücrelerin birçoğunda bulunan bu organel bazı ökaryot hücrelerde bulunmamaktadır. Özellikle damarlı bitkilerin hücrelerinde sentriyoller bulunmaktadır. Bunun yanı sıra nöron hücrelerinde, yumurta hücrelerinde ve çizgili kas hücrelerinde sentriyol organeli bulunmaktadır. Bu organel özellikle mikroskoplarla incelenebilmektedir. Bunun için tabi ki profesyonellik gerekmektedir.

Sentriyol yapısı

Sentriyol organelinin yapısı bazı organellerle benzerlik göstermektedir. Bu organel oldukça küçüktür. Direk olarak silindirik bir yapısı bulunmaktadır. Bu organelin uzunluğu genişliğinin iki katıdır. Bu şekilde doğru orantılı olarak hücreyle birlikte büyüme gösterir. Sentriyolün her bir duvar kısmı genellikle üçlü gruptan oluşmaktadır. Toplam olarak dokuz adet miktotübülden oluşum gösterir. Bitki hücrelerinin yanı sıra hayvan hücrelerinde de bir çifti sentrozomlar içerisinde bulunmaktadır. Sentriyoller genellikle sentrozomlar içerisinde merkez bölgesinde bulunmaktadır. Sentriyoller sentrozomlar içerisinde birbirine dik olarak şekilde konumlanmıştır. Bu konumlanma etrafında matrikslerle çevrilmiştir. Sentriyol çiftleri sentrozom adını almaktadır.

Sentriyol ne gibi görevler yapmaktadır?

Bu organel direk olarak hücre bölünmesi üzerinde görev yapmaktadır. Son derece önemli görevler yapan bu organel sayesinde ciddi olarak hücre bölünmeleri meydana gelir. Organelin görevini yapmaması nedeniyle direk olarak hücre bölünmesi gerçekleşmez ve bu durum canlının yaşamına olumsuz etkiler yapar. Bunun haricinde ciddi olarak yapmış olduğu bir görev bulunmamaktadır. Fakat hücre bölünmesi üzerinde yapmış olduğu görev bunun için yeterli olmaktadır.

Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre sentriyol organeli, çiftler halinde yayılarak hücrenin her iki kutbuna gitmektedir. Bu sentriyoller asterler yardımıyla direk olarak kromozomların yakalanarak kutuplara çekilmesini sağlamaktadır. Sentriyollerin yapmış olduğu bu görev son zamanlarda ortaya çıkarılmıştır ve bazı araştırmalar henüz devam etmektedir.
" } ] }