{ "title": "Servikal", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/servikal-7168.jpg", "date": "19.01.2024 19:25:19", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Servikal, Servikal yaşa bağlı olarak tekrarlamakta olan, küçük travmalar sonucunda boyundaki eklemlerin son derece etkilendiği, genel olarak 40 yaşını geçkin insanlarda görülen ve yaşla beraber ortaya çıkan, servikal osteoartrit ismi ile de bilinen bir hastalıktır çeşididir. Özellikle servikal, boyun omurlarının en hareketli olduğu kısımlarda görülür. Her iki türü de eşit etkilemekle beraber, erkeklerde kadınlara oranla daha erken bir yaş grubunda meydana gelir. İnsanın yaşı ilerledikçe, sırt ve boyun omurgasını oluşturan kemik ve kıkırdaklar ilerleyici bir tahribata maruz kalır ve bazen bunun neticesinde osteofit ismi verilen düzensiz kemik çıkıntıları ortaya çıkar. Birçok insanın röntgen görüntüleme tetkiklerinde bu tanı koyulsa da bazen hiçbir şikâyete sebep olmayabilir. Servikal omurilikten çıkmakta olan sinirlerin biri ya da birkaçının basınç altında kalması sonucu, tablonun meydana gelmesine neden olur. Osteofit adı verilen kemik çıkıntılar, omurga kanalının daralmasına sebebiyet vererek, omuriliği yoğun bir baskıya maruz bırakır. Bunun neticesinde, omurilik hasarlanması ortaya çıkabilir. Çok yüksekten düşme ve trafik kazası gibi travmalar, o ana kadar belirti vermemiş servikal durumlarında omurilik zedelenmesini ihtimalini artırabilir.

Servikal Belirtileri Nelerdir?
Servikal Tanısı; bu hastalığın tanısı, şikâyetler ve yaşanan hikâyenin alınmasından sonra yapılan nörolojik muayene ve buna göre talep edilecek olan röntgen görüntüleme metotlarının yardımıyla tespit edilir. Omuriliğin ve sinir köklerinin baskı altında olup olmadığının öğrenilebilmesi için, reflekslerin, kol ve bacakların kas durumu ve duyu muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Servikal, ayrıca boyun hareketlerinde de kısıtlanmaya sebep olabilir bu da muayenede bulunabilir. Görüntüleme tetkiklerinden servikal MR ve tomografi istenebilir ve bunlarda saptanan kemik çıkıntıları, omurilik ve sinir köklerine olan basıncın görülmesi ya da omurlar arasında yer alan disklerdeki fıtıklaşmalar görülerek tanı koyulabilir.

Servikal Tedavisi; Bulgularda kiklinik durumun derecesine göre cerrahi olmayan tedavi ya da cerrahi tedavi işlemleri tercih edilir.

Cerrahi olmayan tedavi seçenekleri
Cerrahi Tedavi; Medikal olan tedaviler bir işe yaramaz, hastanın boyun ağrısı hiç geçmez ya da nörolojik bulguları daha da kötüye giderse cerrahi bir işlem yapılması düşünülür. Uygulanacak olan cerrahi girişim, hastanın mevcut olan durumuna sebebiyet veren patolojiye göre değişiklik gösterir. En çok uygulanan cerrahi yaklaşımlar önden ve arkadan olan yaklaşımlardır.
" } ] }