{ "title": "Sinir Hücresi", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/sinir-hucresi(1).jpg", "date": "20.01.2024 22:14:58", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Sinir Hücresi, diğer adıyla Nöron olarak bilinen sinir sisteminin temel fonksiyonel birimine verilen addır. İnsan beyni yaklaşık 100 ila 120 milyar nöron yani sinir hücresi içerir. Sinir hücrelerinin birbirleri ile elektriksel ve kimyasal sinyallerle haberleştiği geniş ağ ise sinir sistemi olarak adlandırılıyor. Sinir sistemi trilyonlarca sinir hücresinin beyin, omurilik ve vücudun diğer alanlarına yayılarak oluşturduğu geniş bir ağdan meydana geliyor. Sinir hücreleri sınıflarına göre 3 bölümde incelenebilir, bunlar; Duyusal nöronlar, motor nöronlar ve internöronlardır.
Sinir sistemini sinir hücreleri oluştururlar. Vücutta bulundukları yerlere göre farklı kimyasal içeriklerde ya da şekillerde olabilirler. Birbirleri ile sıkı ilişkide olan sinir hücreleri sinirler arası bilgi alışverişini sağlayan mikro bilgisayarlardır. Sinir hücreleri arasındaki bilgi alışverişinin yapıldığı noktalar Sinaps olarak adlandırılır. Değişik tip ve yapılarda olan sinapsların neredeyse tümü bilgi alışverişinden sorumludurlar. Sinaps sayısı arttıkça merkezi sinir sistemi o kadar gelişir ve merkeze gelen iletiler sinaps sayısı arttıkça daha kalite şekillerde işlenir. Böylelikle zekâ ve algıyla kıyaslamalarda asıl olan beyin büyüklüğü değil sinasp sayısıdır. Sinaps sayısının azlığı zekâ geriliğinin bir belirtisi olarak da sayılabilir. Sinapslarda sinir hücreleri birbirine temas etmezler. İki sinir hücresi arasında bir sinaps boşluğu bulunur. Şekillerine göre nöronları sınıflandırmak gerekirse;
Bazı bilim adamları sinir hücrelerinin büyüdüğünü, yenilenerek çoğaldığını savunmaktadırlar. Özellikle koku duyusunu sağlayan sinir hücreleri ve hipokampüsteki nöronlar yenilenerek çoğalan sinir hücrelerinin en bariz örnekleridir.

Sinir sistemi beyin ve omuriliğin kaslar, salgı bezleri ve duyu organları ile iletişimini sağlarken endokrin sistemle birleşerek iç organların işleyişini kontrol altına alır ve insan davranışlarının süreçlerini düzenler. Bu süreçler gülme, yürüme gibi fiziki hareketleri içeren eylemlerin yanında duygu ve motivasyon gibi içsel bilişsel süreçleri de kapsar.
" } ] }