{ "title": "Skuamöz Hücreli Karsinom", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/skuamoz-hucreli-karsinom-4064.jpg", "date": "20.01.2024 16:31:30", "author": "Murat Özyurt", "article": [ { "article": "Skuamöz Hücreli Karsinom, Günümüzde tüm dünyada görülen cilt kanserlerinde 2. Sırada bulunan cilt kanseridir. SCC yüksek metastaz yapabileceğinden dolayı ön tanı ve tedavisi oldukça önem arz etmektedir. Epidermiste cildimizin en üst tabakasında oluşumu sağlayan skuamöz hücrelerinden kaynaklanmaktadır. Güneş ışınları ile teması ve açık deri tipi melanom dışı deri kanserlerinde risk faktörleri arasında yer almaktadır. SSC genel olarak orta yaş üstü ve yaşlılarda görülmektedir.

Skuamöz hücreli karsinom nedenleri; Güneş ışınlarına maruz kalmak bu vaka için oldukça etken bir durumdur. Genel olarak vücudumuzun boyun, yüz, eller, omuzlar vb. Kısımlarda gelişmektedir. Sınırları belirli değildir. Sert, deriden kabarık nodüller ve eritemli olarak görülebilmektedir. Bölgesel lenf bezi en fazla metastaza uğrayan yer olarak bilinmektedir. Ayrıca çevresel dokular, akciğer, karaciğer, beyin, kemik metastazları da görülmektedir. Spinal hücrelerde atipi bulunmaktadır. Çoğu zaman skuamöz hücreli karsinom, sağlıklı görülen bir deride aniden ortaya çıkabilmektedirler.

Skuamöz hücreli karsinom belirtileri; Ara ara kanama gösteren, siğil görünümüne sahip büyümeler olabilir. Devamlı kanama sağlayan orta kısımları çökme durumunda kenarları yükselmiş, büyüme aşamasındaki yaralar olabilir. Sınırları belli olmayan ara sıra kanama ve çatlama durumu oluşturan renkli yaralar olabilir.

Skuamöz hücreli karsinom tedavisi; Kriyoterapi, total eksizyon, radyoterapi, imikimod uygulaması tedavi seçenekleri olarak gösterilmektedir. Radyoterapi diğer tedavi seçenekleri yetersiz kaldığı durumlarda uygulanmaktadır.

Korunma; Aşırı güneş ışınlarından, sigara vb. Zararlı maddelerden uzak durma, solaryumdan uzak durma ve güneş filtreleme kullanma korunma tedbirleri arasında sayılabilmektedir.
" } ] }