{ "title": "Sperm Hücresi", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/sperm-hucresi.gif", "date": "19.01.2024 04:41:20", "author": "kaan ketenci", "article": [ { "article": "
Sperm Hücresi, bilimsel adıyla spermatazoon, erkek bireylere ait üreme hücresidir. Dişilerdeki yumurta hücresi ile yaşamın kaynağıdır. Sperm hücresi ve yumurta hücresi birleşerek embriyo denilen insanın en küçük parçasını oluştururlar. Sperm Hücresi, diğer tüm hücreler gibi karmaşık bir biyolojik yapıdadır. İçerdiği DNA ile birey sperm hücreleriyle kendi genetik özelliklerini çocuklarına aktarmış olur.

Aynı zamanda hareketli olan sperm hücresi, hareketini sağlayan kuyruğu ve baş kısmından oluşur. Kuyruğu, yumurtayı dölleyebilmesi için aktif hareket ortamı sağlarken, baş kısmında yer alan enzimlerde yumurta hücresinin duvarını eritmeye, dolayısıyla sperm hücresi'nin yumurta hücresine giriş yapmasına olanak sağlar. İçinde yer alan kalıtsal bilgiler, insanın tüm özelliklerini belirler. Dolayısıyla her insan, aslında doğmadan evvel çok ama çok küçük bir sperm hücresidir.

Sperm hücreleri, testislerde sürekli üretim halinde olurlar. Bolca ve birikmiş bir şekilde 1 mililitre meni sıvısında milyonlarca sperm hücresi vardır. Dolayısıyla bu hücreler, insanlığı oluşturmasına rağmen ironik bir şekilde çok küçüktürler. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde bir çiftleşme ile yaklaşık 150-200 milyon sperm hücresinin salındığı bilinmektedir. Sperm hücrelerinin sayısı arttıkça döllenme şansı artacağından dolayı sayılarının fazla olması yaşamı elverişli kılmaktadır.

İnsan oluşumunda yumurta hücresi ile sperm hücresi en önemli kriterdir. Sperm hücrelerinin oluşumu insan doğar doğmaz başlamaz, bunun için bireyin ergenlik denilen çağa erişmesi gerekir. Bu çağ erkek bireylerde 12 yaşlarında başladığından dolayı sperm hücresi üretimi de insanlarda 10-12 yaşından itibaren başlar ve bireyin ölümüne kadar devam eder. Sperm hücreleri, vücutta çeşitli aşamalardan sonra 72 günde üretilir ve 90 gün içinde dışarı atılır. Üretim sürekli olduğundan herhangi bir bitme, durma durumu söz konusu olmaz.

Sperm hücresi üretiminin olmaması, az olması gibi durumlar insan yaşamını ve sağlığını etkilemez, sadece bireyin yeni jenerasyonlar oluşturmasını, yani üremesini engeller. Hayati bir tehlike söz konusu değildir. Günümüzde yapılan çalışmalar neticesinde de artık genetik rahatsızlıklar söz konusu olsa bile mikroenjeksiyon gibi yöntemlerle az sayıda sperm hücresiyle bile çocuk sahibi olma şansı yakalanır.
" } ] }