{ "title": "Tek Hücre", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/tek-hucre.gif", "date": "19.01.2024 06:05:16", "author": "Mücahid Furkan GÜL", "article": [ { "article": "
Tek hücre, canlıların temel birimi olan yapının yalnız başına da yaşam döngüsünün devamını sağlayabileceğinin kanıtıdır. Bu yaşam döngüsünü gerçekleştiren canlılar yaklaşık üç-dört milyar yıl öncesinde oluşmuşken, alman bilim insanı Antonie Van Leewenhoek, 17. Yüzyılda keşfini yapmıştır. Antonie Van Leewenhoek, bilinenin aksine mikroskobu icat etmemiştir. Fakat, ince lensi geliştirmesiyle icada katkısı olmuştur. Mikroskopla kan hücrelerini, sperm hücrelerini, yuvarlak solucanları, protistler ve bakterinlerin bulunduğu geniş canlı grubunu ilk gören ve çevreye tanıtan ilk insan olarak tarihe adını yazdırmıştır. Bu bilim insanı, çalışmalarına 1674'te başladığı halde protist vb. Gibi yapıların isimleri, özellikleri, tanıları ancak on sekizinci yüzyılda tamamlanmıştır. Bu olayların ardından 'Tek Hücreliler Bilimi' adında bilim dalı kuruldu ve çalışmalara başlandı. Ancak elektron mikroskobu kullanılmaya başladığında, biyoloji dalında ilerlemeler kaydedildikten sonra yani yaklaşık yirminci yüzyılda bu canlıların yaşam formları ile ilgili bilgiler edinebilinmiştir. Tek hücreli canlılar, sahi çekirdek zarı ve membrana bağlı organel bulundurmayan fakat bünyesinde fosfolipid (Fosfor+yağ) barındıran hücre duvarlı ve DNA molekülünün, hücrede serbest bir şekilde bulunduğu canlılardır. Bu canlılara örnek olarak;

Kök Bacaklılar
Kamçılı Hayvan
Sporlular
  • Hepsinin parazit olduğunun altını çizmekte fayda var.
  • Kök bacaklılar ve kamçılı hayvanlardaki gibi hareket özelliği yoktur.
  • Eşeysiz olarak üreyen bu canlılar isimlerini üreme şeklinden almışlardır. Yani sporlanarak ürerler.
  • Sıtma plazmodyumu; anofel ismindeki sivrisinek türlerinin tükürük bezlerinde yaşarlar. Anofelin insan kanını emerek beslenmesi sırasında bulaşır. Bulaştığı insanda, milyonlarlarca insanı ölüme sürükleyen ve bulaşıcı olan sıtma hastalığına sebep olur. Sıtma hastalığı, çağımızda kinin adındaki ilaçta tedavisi ile mümkün.
Haşlamalılar
  • Hareketlerini ince tüyler sayesinde sağlarlar.
  • Öteki tek hücreli canlılar gibi eşeysiz olarak çoğalırlar.
  • Tek hücrelilerden farkı ise beslenme yöntemidir. Diğer tek hücreliler hücre çeperindeki girinti-çıkıntı ile beslenirken bu canlı grubundakiler ağızlarından besini alırlar.
  • Boşaltımı ise kontraktil koful sayesinde gerçekleştirirler.
  • Bir hücrelilerinin en gelişmiş olanıdır.
  • Terliksi Hayvan: Bir diğer adı paramesyumdur. Sil barındıran hayvanların en ünlüsüdür. İnce tüycükler olan siller canlının hareket etmesini sağlar. Şekli terliği andırdığından bu isim kullanılmıştır. Asidik ortamı seven bu canlıların üreme biçimi ise genellikle aseksüeldir. Boyutları ise 30-500 nanometre arasındadır.
" } ] }